پخش زنده
امروز: -
علیرغم تمام پیش بینی نظرسنجی ها، هشدارهای مقامات سیاسی اتحادیه اروپا و آمریکا، هشدارهای کارشناسان سیاسی و اقتصادی مبنی بر تبعات منفی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، نتایج این همه پرسی این اتحادیه را در شوک فرو برد.
پژوهش خبری صدا و سیما: روز سوم تیر همه پرسی ماندن یا ترک اتحادیه اروپا در انگلیس برگزار شد. اما با گذشت چند روز از اعلام نتایج شوک آور این همه پرسی، بازتاب های مقامات سیاسی اتحادیه اروپا، مردم انگلیس، رسانه های این کشور، مقامات کشورها، کارشناسان حوزه اقتصاد بین الملل و... همچنان در تلکس خبری جهان قرار میگیرد.
رای دهندگان انگلیسی که فردای روز همهپرسی را با سقوط بازارهای مالی و کاهش شدید و بیسابقه واحد پول کشورشان آغاز کردند، اکنون با یک سری شوکهای اقتصادی روبرو هستند که به گفته تحلیلگران پیش از بهبودی به روند بدتر شدن ادامه خواهد داد. تاثیرات و تبعات رای انگلیسیها به خروج از اتحادیه اروپا در سطح جهانی و حتی در آمریکا نیز حس شد و اکنون برخی رای دهندگان انگلیسی از این که رای به خروج دادند، پشیمان شدهاند. در حالی که نتایج همهپرسی اعلام شده بسیاری از انگلیسی ها حتی اصلا نمیدانند به چه چیزی رای دادهاند! موتور جستجوی اینترنتی گوگل گزارش داد که جستجوی انگلیسیها درباره یک سری سوالهای ابتدایی درباره تبعات این همه پرسی افزایش چشمگیری پیدا کرده است. گوگل گزارش داد که حدود هشت ساعت بعد از خاتمه این همه پرسی جستجوی عبارت "چه میشود اگر ما اتحادیه اروپا را ترک کنیم" در این سایت از سوی انگلیسیها سه برابر افزایش یافت.
از سوی دیگر اخباری در مورد ایجاد کمپین برگزاری دوباره همه پرسی منتشر شده است. بیشتر از سه میلیون انگلیسی با امضای طوماری خواستار برگزاری دوباره همه پرسی اخیر ماندن یا خروج از اتحادیه اروپا شدند. امضاکنندگان این طومار می گویند با استناد به قانون در صورتی که تفاوت میان دو طرف کمتر از 40 درصد باشد و نسبت مشارکت در رای گیری کمتر از 75 درصد باشد باید انتخابات و رای گیری دوباره برگزار شود. این طومار در سایت اینترنتی دولت انگلیس نیز ثبت شده و مورد استقبال گسترده ای قرار گرفته است. براساس قانون انگلیس در صورتی که هر نامه ای بیش از 100 هزار امضا داشته باشد باید در پارلمان بررسی شود. تحولات اخیر در انگلیس نه تنها دولتمردان این کشور بلکه مردم را نیز سردرگم و شدیدا نگران کرده است. به اعتقاد کارشناسان در حال حاضر دولت و مردم انگلیس در مسیری که قرار گرفته اند که آینده مبهم، تاریک و خطرناک در انتظار آنها می باشد. شواهد نشان می دهد که دولت انگلیس در حال دست و پا زدن برای خروج از این وضعیت تاریک است و در جستجوی راهی برای عملیاتی نکردن نتیجه همه پرسی در خروج از اتحادیه اروپاست.
به اعتقاد کارشناسان با فرض بر احتمال بازگشت، اظهارات مقامات اتحادیه اروپا نشان می دهد که این مقامات می خواهند با برخورد محکم و قاطع با انگلیس، درس عبرتی برای دیگر اعضای اروپایی بدهند. مقامات فرانسه خواستار خروج هر چه سریع تر انگلیس از اروپاست و دیپلمات های فرانسوی در بروکسل معتقدند:"باید چنان خروج بریتانیا را برای لندن تلخ کرد که درس عبرتی برای دیگر کشورهایی باشد که ساز مخالف می زنند." "ژان کلود یونکر" رییس کمیسیون اروپا هم در اظهاراتی گفته بود:"نباید به یک عضو فراری رحم و شفقت نشان داد." برخی از نمایندگان فرانسه در پارلمان اروپا هم معتقدند باید چنان درسی به انگلیس داد که دیگر نیروهای گریز از مرکز در دیگر کشورهای اروپایی هم حساب کار دستشان بیاید. به اعتقاد کارشناسان مسائل اروپا پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا این کشور، دو سال فرصت دارد درباره شرایط تجارت با ۴۴۰ میلیون مصرف کننده خود در اتحادیه اروپا مذاکره کند و البته باید تمام شروط اتحادیه اروپا را یکجا بپذیرد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: رحیم خجسته
*منابع در آرشیو موجود است.