پخش زنده
امروز: -
وزير راه و شهرسازي اعلام کرد: اگر بر اساس طرح جامع مصوب تهران عمل ميشد ظرفيت جمعيت پذيري تهران به 10.8 ميليون نفر و چنانچه بر اساس طرح تفصيلي اقدام ميشد اين ظرفيت به 12 ميليون نفر ميرسيد و اگر قرار باشد شهرداري همچنان به عرضهي تراکم ادامه دهد ميزان ظرفيت بستگي به ميزان تخلف آن دارد.
به گزارش خبرگزاري صداو سيما از پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي، عباس آخوندي با اشاره به اينکه در حال حاضر بر اساس گزارش شهرداري تهران تعداد واحدهاي مسکوني که براي دريافت عوارض نوسازي شناسايي شده اند 3.4 ميليون واحد است، يادآور شد: با احتساب بعد خانوار بر اساس آمار 95 که 3.3 نفر است حداقل ظرفيت جمعيت پذيري شهر تهران را 11.22 ميليون نفر نشان ميدهد.
وي افزود: چنانچه بر اساس طرح جامع مصوب تهران عمل ميشد ظرفيت جمعيتپذيري تهران به 10.8 ميليون نفر و چنانچه بر اساس طرح تفصيلي اقدام ميشد اين ظرفيت به 12 ميليون نفر ميرسيد. و اگر قرار باشد شهرداري همچنان به عرضهي تراکم ادامه دهد. ميزان ظرفيت بستگي به ميزان تخلف آن دارد.
وزير راه وشهرسازي که اين مطالب را در نامهاي به استانداران سراسر کشور يادآوري کرد، ادامه داد: اين در حالي است که جمعيت تهران 8.7 ميليون نفر بر اساس آخرين سرشماري است و پيش بيني تحول جمعيتي چنداني در سالهاي پيش رو نميباشد.
انگيزه سوداگرانه براي گسترش شهرها
آخوندي ابراز داشت: طرحهاي تجديد نظر طرحهاي جامع اکثر شهرها در شوراي عالي معماري و شهرسازي ايران حاکي از آن است که اکثر آنها به جمعيت پيشبيني شده در افق طرحها نرسيده اند. تراکم نفر در هکتار اکثريت غالب شهرهاي ايران کمتر از 65 نفر است. اين به مفهوم اين است که ظرفيت موجودشان پاسخگوي رشد جمعيتي آتي آنها است و يا آنکه با تغيير مختصري امکان پاسخگويي فراهم ميآيد.
وي توضيح داد: بنابراين، تقاضا براي گسترش محدودهها در اکثر شهرها تقاضاي سوداگرانه بر روي زمين است. مفهوم ديگر اين وضعيت بهره وري پايين شهرها و گران تمام شدن نرخ خدمات شهري براي مديريت شهري است.
دريافت عوارض شهري، بار سنگين بر دوش خانوار
وزير راه و شهرسازي ابراز داشت: در اين وضعيت، چنانچه مقرر باشد هزينه خدمات از طريق عوارض از مردم اخذ شود، با توجه به سطح درآمد سرانه بار نسبتا سنگيني بر هزينه خانوار تحميل خواهد بود و اگر قرار باشد از محل منابع دولت پرداخت شود که دولت براي هزينه هاي مستقيم خود داراي کسري جدي است با اين وجود بخش قابل توجهي از درآمدهاي شهرداريها از طريق کمکهاي دولت است.
وي افزود: بنابراين، در عمل وضع همين خواهد شد که شهرداريها با کسري منابع روبرو هستند و لاجرم بر کيفيت خدماتشان اثر ميگذارد. اين موضوع حتي در مورد تهران نيز مصداق دارد.
آخوندي اعلام کرد: در حال حاضر بر اساس گزارش شهرداري تهران تعداد واحدهاي مسکوني که براي دريافت عوارض نوسازي شناسايي شده اند 3.4 ميليون واحد است که با احتساب بعد خانوار بر اساس آمار 95 که 3.3 نفر است حداقل ظرفيت جمعيت پذيري شهر تهران را 11.22 ميليون نفر نشان ميدهد.
وزير راه و شهرسازي در نامه خود به استانداران يادآور شد: چناچه بر اساس طرح جامع مصوب تهران عمل ميشد ظرفيت جمعيتپذيري تهران به 10.8 ميليون نفر و چنانچه بر اساس طرح تفصيلي اقدام ميشد اين ظرفيت به 12 ميليون نفر ميرسيد. و اگر قرار باشد شهرداري همچنان به عرضهي تراکم ادامه دهد. ميزان ظرفيت بستگي به ميزان تخلف آن دارد.
وي گفت: اين در حالي ذاست که جمعيت تهران 8.7 ميليون نفر بر اساس آخرين سرشماري است و پيش بيني تحول جمعيتي چنداني در سالهاي پيش رو نميباشد.
آخوندي ابراز داشت: تراکم نفر در هکتار اکثريت غالب شهرهاي ايران کمتر از 65 نفر است. اين به مفهوم اين است که ظرفيت موجودشان پاسخگوي رشد جمعيتي آتي آنها است و يا آنکه با تغيير مختصري امکان پاسخگويي فراهم ميآيد. بنابراين، تقاضا براي گسترش محدودهها در اکثر شهرها تقاضاي سوداگرانه بر روي زمين است.
وزير راه و شهرسازي در نامهاي به استانداران سراسر کشور با تشريح محورهاي اصلي سياست بازآفريني شهري اين وزارتخانه بر اجراي کامل "سند ملي راهبري احيا، بهسازي، نوسازي و توانمندسازي بافتهاي فرسوده و ناکارآمد شهري "تاکيد کرد.