به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز خراسان شمالی، با آمدن فصل بهار و رویش گیاهان دارویی در مراتع و مزارع خراسان شمالی،
سفره های مردمان این خطه سرسبز همچون فصل زیبای بهار با غذاهای محلی مخصوص این فصل رنگارنگ می شود و می تواند نسخه شفابخش بیمارانی باشد که از درمان با داروهای شیمیایی، مستاصل و دست به دامان داروخانه طبیعت شده اند.
بانوان خوش ذوق خراسان شمالی این روزها با سبزیها و گیاهان دارویی که از دامن کوه ها و دشت ها تهیه می کنند، با آداب و رسومی ویژه آش هایی خوش طعم و مفید می پزند که بوی مطبوع آن تا چند خانه آن طرفتر می پیچید.
یکی از بانوان بجنوردی درباره انواع آش ها که با سبزیجات محلی و خودرو در این استان تهیه می شود، می گوید: یارمه و سَلمه از انواع آش های محلی این منطقه است که با سبزی های کوهی به نام های چریش و سلمه که فصل بهار در کوهها میروید، تهیه میشوند.
خانم رادی با اشاره به خواص بی شمار گیاهان و سبزی های دارویی خراسان شمالی می افزاید: آش ترشک نیز با سبزی کوهی ترشک که خواص دارویی بسیاری هم دارد تهیه می شود. این سبزی پرطرفدار در فصل بهار در دشت ها و مراتع خراسان شمالی می روید و مواد تشکیل دهنده آن شبیه سایر آش ها است.
وی آش اسفناج کوهی، شله ماش، آش قلیه، آش جوشواره، آش دنی و دیمه دَنی، آش زِرک را از دیگر آش های معروف این منطقه که طرفداران زیادی بین اقوام خراسان شمالی دارد، عنوان می کند.
اما با توجه به وسعت مراتع دارای گیاهان دارویی در خراسان شمالی، این گیاهان غالبا به صورت سنتی و توسط بهرهبرداران آموزش ندیده روستایی بهرهبرداری میشوند و علیرغم تعدد گیاهان دارویی در این استان، طرحهای بهره برداری اصولی، تنها برای سه گونه گیاه دارویی باریجه، کتیرا و زرشک به مساحت 80 هزار هکتار تهیه شده است و در زمینه توسعه کشت و بهره برداری سایر گیاهان دارویی خراسان شمالی که بیش از 175 نوع می باشند، تاکنون اقدام موثری نشده است.
مدیرکل منابع طبیعی خراسان شمالی با اشاره به اینکه بیش از یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع در استان خراسان شمالی وجود دارد، می گوید: در هزار و 200 هکتار از منابع طبیعی استان خراسان شمالی گیاهان دارویی کشت میشود، در حالی که شناسایی دقیق این منابع و ترویج علمی فعالیت ها در این حوزه می تواند کلید اشتغال و تولید در استان خراسان شمالی باشد.
به گفته حسن وحید در راستای تحقق این مهم و در راستای تولید محصولی ایرانی، سایت دائمی الگوی ترویج گیاهان دارویی در شهرستان جاجرم آغاز به کار کرد که امیدواریم راه اندازی این سایت گامی موثر در راه ترویج فرهنگ حفظ منابع طبیعی، شناسایی و توسعه بهره برداری از گیاهان دارویی بعنوان یک صنعت در خراسان شمالی باشد.
استعداد خراسان شمالی برای رویش انواع گیاهان مرتعی، دارویی، صنعتی و معطر به دلیل برخورداری از تنوع آب و هوایی و وجود مناطق دشتی، کویری، کوهستانی و دره ای بسیار قابل توجه است که با سرمایه گذاری و مدیریت مناسب میتواند به قطب گیاهان دارویی کشور تبدیل شود.
و اما بانوان این خطه، نسل به نسل و سینه به سینه خواص این گیاهان دارویی را به آیندگان منتقل می کنند و همچنان طعم دلپذیر اکسیر طبیعت، چاشنی آش های محلیشان و داروی شفابخش فرزندان این دیار خواهد بود.