• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۱۲۲۸۲۰
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۲

ترامپ از برجام خارج شود يا نشود بعيد است توافق هسته اي از بين برود

امريکا و اروپا در ارتباط با برجام بازي را شروع کرده اند که ماندن ترامپ در آن يا رفتنش براي غرب نتيجه اش دو سر باخت خواهد بود.

ترامپ از برجام خارج شود يا نشود غرب توافق هسته اي را حفظ خواهد کرد

دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا اعلام کرده است که سه شنبه شب به وقت تهران نظر خود را در باره برجام اعلام خواهد کرد و اين در شرايطي است که بيشتر گمانه زني ها بر احتمال خروج امريکا از توافق هسته اي با ايران حکايت دارد،  گمانه زني که بر مواضع ضد برجامي ترامپ چه در کارزار انتخاباتي و چه پس از راهيابي به کاخ سفيد و چه پس از تلاش مقام هاي فرانسه، انگليس وآلمان براي متقاعد کردن وي به ماندن در برجام تکيه دارد.  اما صرف نظر از اينکه ترامپ در برجام بماند يا بيرون رود سوال اينجاست که هدف اصلي غرب از توافق هسته اي با ايران چه بود؟
در پاسخ به اين سوال بايد گفت که واقعيت ها نشان مي دهد که غربي ها از ابتدا به هيچوجه مايل نبودند که ايران پا در باشگاه قدرت هاي هسته اي بگذارد و از ابتدا هم با سنگ اندازي هاي فراوان از تهران مي خواستند که تمامي فعاليت هاي هسته اي خود را متوقف نمايد چنانچه در توافق اوليه تروئيکاي اروپا با ايران يا همان پيمان سعد آباد تمامي سايت هاي هسته اي ايران پلمپ شد و بر اساس خاطرات جک استراو  وزير امور خارجه و.قت انگليس حتي غربي ها حاضر نبودند که تهران  20 سانتريفيوژ براي فعاليت هاي علمي و تحقيقاتي فعال نمايد چرا که به زعم آنها با همان هم طي گذشت چند سال مي توانست بمب هسته اي توليد نمايد. به هر حال با بدعهدي غربي ها توافق به شکست انجاميد و تهران با از سرگيري غني سازي اورانيوم و به خاظر نياز به صفحه هاي سوخت براي راکتور آزمايشي تهران، که غرب از دادن آن خودداري مي کرد  خود اين صفحه ها را توليد کرد و ميزان غني سازي را هم به سطح 20 درصد رساند.
در چنين فضايي بود که امريکا هم به همراه کشورهاي غريي وارد مذاکره با ايران شد و بالاخره در ژوئيه 2015 غربي هادر گروه پنج بعلاوه يک با هدف جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هسته اي،  توافق هسته اي با تهران را امضا کردند. توافقي که در ازاي محدود سازي برنامه هسته اي ايران، ملزم به رفع تحريم ها بود و اين محدوديت ها نيز حدود ده سال بود تا در اين مدت غربي ها از ماهيت صلح آميز اين برنامه مطمئن مي شدند. به هرحال طي اين مدت آژانس بين المللي انرژي اتمي بارها صلح آميز بودن اين برنامه و پايبندي ايران به برجام را تائيد کرده اما با آمدن ترامپ اين بازي شروع شده که توافق ناقص است و بندهاي  غروب برجام بايد تغيير نموده و دائمي شود و الا او از برجام خارج خواهد شد.  نکته اينجاست که فرانسه، انگليس و آلمان نيز وارد اين بازي شده و با تکرار ادعاهاي ترامپ،  فقط در يک  موضع به ظاهر اختلاف با او را به نمايش مي گذارند و آن اينکه برجام بايد حفظ شود. و همه مقام هاي غربي نيز به اين اشاره مي کنند که در صورت از بين رفتن برجام، تهران به سمت توليد سلاح هسته اي گام برخواهد داشت. هر چند مقام هاي جمهوري اسلامي اعلام کرده اند که به دنبال توليد سلاح هسته اي نبوده و نيستند.
از آخرين ديدار مقام هاي اروپايي با همتايان امريکايي خود مي توان به ديدار روز دوشنبه  بوريس جانسون وزير امور خارجه انگليس با همتاي امريکايي خود اشاره کرد که در اين ديدارها براي متقاعد کردن امريکا به ماندن در برجام گفت اگر برجام از بين برود تهران سلاح هسته اي توليد خواهد کرد و براي متقاعد کردن ترامپ براي ماندن در برجام افزود او با تغيير در بند غروب برجام مي تواند مستحق دريافت جايزه نوبل باشد .
از مجموع اين تحولات به ويژ ه دو نکته مهم در سخنان بوريس جانسون مي توان نتيجه گرفت که غربي ها در مقطعي که با ايران برجام را به امضا رساندند نيز چندان به اين توافق پايبند نبوده اند و از سرناچاري و با توجه به اين موضوع که دانش هسته اي در ايران بومي شده،  جنگ با ايران غير ممکن است و تحريم ها پاسخگو نيست. تن به توافق هسته اي دادند و اکنون که ترامپ به قدرت رسيده است تصور مي کنند مي توان با جنگ رواني در اين مقطع ضمن حفظ برجام، تغييراتي در توافق هسته اي از جمله بندهاي غروب هسته اي اعمال نمايند. در چنين شرايطي به نظر مي رسد حتي اگر امريکا هم از برجام خارج شود ترتيباتي که در حال حاضر بر اين توافقنامه مترتب است همچنان به قوت خود باقي خواهد ماند و تهران در معرض اين آزمون قرار خواهد گرفت که آيا حاضر است از مواضع خود عقب نشيني نمايد؟ بنابر اين بعيد به نظر مي رسد که توافق هسته اي از بين برود چرا که غرب هر چند مايل نيست ايران يک قدرت هسته اي باشد اما چاره اي جز اين هم ندارد که ايران را در چارچوب يک توافقي که مانع از دستيابي اش به سلاح هسته اي مي شود بپذيرد. پيام يکپارچه مقام هاي ايران به غرب که آزموده را نيازماييد اکنون ترامپ و غربي ها را در مسير بازي دو سرباختي قرار داده است که چه ترامپ از برجام خارج شود و چه بماند چيزي جز سرشکستگي و عهد شکني براي امريکا و غربي ها ندارد.
 
------------------------------------------------------
رضا محمدمراد
 

 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آیین نکوداشت سردار شهید رضا شکری پور
افشای ابعاد جدیدی از همکاری خبرنگاران شبکه ایران اینترنشنال با موساد
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ شه‌بخش دومین برنز ایران را به نام خود زد
نیرو‌های مسلح باوجود خطر، پای لانچر‌های پرتاب موشک ایستادند
شهسواری: بازی با اوگاندا دشوارتر از انتظار بود
آغازعملیات مرمت حمام تاریخی کوی خورد قمصر
مله؛ محصولی منحصر‌به‌فرد از خراسان جنوبی در آستانه ثبت جهانی
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ عبدلی: خوشحالم نخستین طلایی ایران شدم
طرح دوم مسیر چشمه‌چاهی سیروان- ورمیان در انتظار تامین اعتبار
رشد شاخص‌های عملکرد اقتصادی مناطق آزاد در هفت ماه گذشته
خام فروشی در زنجیره فولاد
آغاز آموزش رانندگان عمومی حمل و نقل در اصفهان
زلزله ۳ و ۳ دهم ریشتری در سی سخت
کشف زمین خواری ۱۱ میلیاردی در فریدن
ادامه تلاش ها برای نجات کوهنورد گیلانی
اجرای طرح «اهدای کتاب به کتابخانه‌های عمومی» در زنجان
انتشار اطلاعات شخصی زمینه‌ساز سوءاستفاده مجرمان سایبری
بزرگداشت شهید رویداد تسخیر لانه جاسوسی در شاهرود
عرضه مکمل‌های سوخت در جایگاه‌های ایلام، ممنوع!
معرفی نفرات برتر رقابت‌های جودو و دفاع شخصی انتخابی گیلان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
سرلشکر صفوی: کلید ساخت ایران قدرتمند سواحل مکران است
تقویت توان دفاعی ونزوئلا با دریافت سامانه‌های پدافند روسی
افشای حمله موشکی ایران به منطقه‌ای سری در سرزمین‌های اشغالی در جنگ ۱۲ روزه
پایان اسکان آسیب‌دیدگان دفاع مقدس ۱۲ روزه در هتل‌ها
آغاز رسمی رویداد ملی ایران جان در خراسان جنوبی
آغاز رویداد ملی ایران جان، خراسان جنوبیِ ایران
افزایش قیمت برخی از داروهای بیماران خاص
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۱۷
کشور با همراهی مردم و نیرو‌های مسلح، پیروز جنگ ۱۲ روزه شد
نشست سران قوا برگزار شد
سامانه نوبت‌دهی اینترنتی مراکز درمانی تأمین اجتماعی راه‌اندازی شد
جایزه صلح نوبل را به حامی جنایات رژیم صهیونیستی دادند
تسهیلات وام ازدواج  (۲ نظر)
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)
جزییات معافیت از صدور صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)