پخش زنده
امروز: -
حمایت های دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از عربستان سعودی شکاف های موجود در درون حزب جمهوری خواه در حوزه سیاست خارجی را آشکار کرده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از آسوشیتدپرس از واشنگتن؛ حمایت های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از عربستان سعودی شکاف های موجود در درون حزب جمهوری خواه آمریکا در حوزه سیاست خارجی را آشکار کرده است.
شماری از جمهوری خواهان آمریکا هشدار داده اند که خودداری کاخ سفید از اتخاذ اقدامات تنبیهی علیه ریاض در قضیه قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد دولت عربستان سعودی، پیامدهای خطرناکی به دنبال خواهد داشت.
جمال خاشقجی در آمریکا ساکن بود. او در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول کشته شد.
بسیاری از جمهوری خواهان، حتی سناتور لیندسی گراهام Lindsey Graham و سناتور رند پل Rand Paul، نیز از خودداری ترامپ از اتخاذ تدابیر تنبیهی علیه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، انتقاد کرده اند. رئيس جمهور آمريکا گفت در قتل خاشقجي شايد جهان را بايد مقصر دانست ٔ جهان جاي بدي است!!!!
سناتور باب کورکر، رئیس جمهوری خواه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، گفت که وی از اظهارات دونالد ترامپ درباره قتل جمال خاشقجی شگفت زده شده است. او این اظهارات را به بیانیه مطبوعاتی دولت عربستان سعودی تشبیه کرد. وی در گفتگو با یک شبکه تلویزیونی محلی در ایالت تنسی گفت: ‹‹وضعیت بسیار حساسی است. ما از یک سو یک هم پیمان قدیمی را داریم که چندین دهه به همراه ما بوده است، اما ما با ولیعهدی نیز مواجه هستیم که گمان می رود دستور قتل یک روزنامه نگار را صادر کرده است.›› وی افزود: ‹‹ما هنوز شواهد و مدارک مستدلی در اختیار نداریم. اما همه نشانه ها حاکی از آن است که ولیعهد عربستان سعودی درباره این قتل اطلاع داشته و آن را هدایت کرده است.››
دونالد ترامپ اعلام کرده است که شواهد کافی وجود ندارد تا بتوان ولیعهد عربستان سعودی را در قضیه قتل خاشقجی مقصر دانست. وی در سخنانی که در مراسم عید شکرگزاری در فلوریدا ایراد کرد گفت: ‹‹شاید باید جهان را مقصر قلمداد کرد، زیرا جهان جای بدی است. جهان یک جای بسیار بسیار بد است.››
دونالد ترامپ همچنین این ایده را رد کرد که خودداری آمریکا از مجازات عربستان سعودی در قضیه قتل جمال خاشقجی باعث خواهد شد سایر دولت ها نیز به دنبال کشتن روزنامه نگاران بروند و حقوق بشر را نقض کنند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، از تصمیم دونالد ترامپ حمایت کرد و گفت آمریکا 17 شهروند سعودی را که مظنون به دست داشتن در قتل جمال قاشقجی هستند تحریم کرده است. پمپئو در سخنانی که از یک رادیوی محلی در کانزاس سیتی، ایالت میسوری، ایراد کرد گفت: ‹‹ما 17 نفر را تحریم کرده ایم که برخی از آنها مقامات بلند پایه دولت سعودی هستند. ما تلاش می کنیم که مطمئن بمانیم آمریکا همواره از حقوق بشر دفاع می کند.››
سناتور لیندسی گراهام نیز گفت: ‹‹هنگامی که ما اخلاق را از دست می دهیم، مهمترین دارایی خود را از دست می دهیم.››
مقامات قضایی عربستان سعودی اعلام کرده اند یک تیم 15 نفره که به استانبول فرستاده شده بودند خاشقجی را کشته و بدنش را قطعه قطعه کرده اند.
جسد خاشقجی هنوز پیدا نشده است. این در حالی بود که مقامات سعودی به مدت چندین هفته هر گونه دست داشتن خود در قتل این روزنامه نگار منتقد را انکار می کردند.
یکی از مقامات دولت آمریکا اعلام کرد هم دموکرات ها و هم جمهوری خواهان در آمریکا دونالد ترامپ را متهم کرده اند که گزارش دستگاه های اطلاعاتی آمریکا درباره قتل خاشقجی را نادیده گرفته است. این دستگاه های اطلاعاتی اعلام کرده اند که احتمالا ولیعهد عربستان دستور قتل جمال خاشقجی را صادر کرده است. شماری از نمایندگان کنگره آمریکا اعلام کرده اند که هیچ گونه دلیل و مدرکی وجود ندارد که اثبات کند محمد بن سلمان در قتل قاشقجی دست داشته است. با این حال، این افراد از سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و دیگر دستگاه های اطلاعاتی این کشور خواسته اند هر آن چه را که در ارتباط با قتل خاشقجی به رئیس جمهور (دونالد ترامپ) گفته اند در اختیار عموم هم بگذارند.
ترامپ در اظهارات روز سه شنبه خود تصریح کرد هر گونه اقدام تنبیهی آمریکا در ‹‹لغو احمقانه›› قراردادهای چند میلیارد دلاری فروش تسلیحات به عربستان سعودی تنها به سود روسیه و چین تمام خواهد شد. وی گفت عربستان سعودی هم پیمانی مهم برای آمریکاست که به پایین آوردن بهای نفت کمک کرده است. ترامپ افزود اگر قرار باشد آمریکا چنین معیارهای سختی را در خصوص همه کشورها اعمال کند، هیچ هم پیمانی را برای خود باقی نخواهد گذاشت.
منتقدان و نیز مقامات بلند پایه سایر کشورها ترامپ را متهم کرده اند که نقض حقوق بشر در عربستان سعودی را نادیده گرفته است.
ترامپ در ادامه سخنان خود گفته بود چنین رویکردی تحقق همان شعار ‹‹آمریکا نخست›› است (که وی در کارزارهای انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 بر آن تاکید داشت.
این اظهار نظر ترامپ باعث شد تولسی گابارد، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا و نماینده هاوایی در این مجلس، در توئیتی اعلام کند که دنباله رو عربستان سعودی بودن به معنای ‹نخست آمریکا› نیست.