عربستان هسته اي تهديد جدي براي جامعه بين المللي
حاميان ترامپ براي دريافت سودهاي هنگفت در حال پيشبرد انتقال فناوري هسته اي به عربستان هستند آن هم در حاليکه وليعهد اين کشور قصد خود را براي توليد سلاح هسته اي آشکار کرده است.
بر اساس گزارش اسوشيتدپرس، کمیته نظارتی مجلس نمایندگان آمریکا که تحت هدایت دموکراتها قرار دارد، از روز سه شنبه تحقیقاتی را در خصوص « اقدامات غیر طبیعی» کاخ سفید در رابطه با پیشنهاد احداث دهها راکتور هسته ای در سراسر عربستان سعودی آغاز کرده است.
قانونگذاران از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه ابراز نگرانی کرده اند در صورت انتقال فناوری هسته ای آمریکا به عربستان سعودی بدون حصول اطمینان از وجود پادمان های مناسب، این احتمال وجود دارد که سعودی ها در صدد توسعه تسلیحات هسته ای برآیند.
در گزارش کنگره تاکید شده است مایکل فلین مشاور سابق امنیت ملی آمریکا که اوایل سال 2017 از سمت خود برکنار شد ، هدایت این تلاش های هسته ای را بر عهده دارد.
اين گزارش ها در حالي منتشر مي شود که عربستان هسته اي به دلايل مختلف مي تواند تهديد جدي براي جامعه بين المللي باشد دليل اول اينکه عربستان دچار بي ثباتي است و اين احتمال وجود دارد که پس از مرگ سلمان بن عبدالعزيز جنگ قدرت در خاندان سعودي آتش زير خاکستر را شعله ورنمايد.
دوم اينکه تهديد ديگري که هسته اي شدن عربستان مي تواند جهان را با آن مواجهه کند ترويج فرقه وهابيت در اين کشور است که مبناي آن تکفير و مباح دانستن کشتن ديگران است. ترويج اين آئين در عربستان دولت اين کشور را به يک دولت تروريستي تبديل کرده است که با دلارهاي نفتي در ديگر کشورها نيز از طريق مدارس ديني آئين نفرت را ترويج واز دل اين مدارس دهها گروه تروريستي پديد مي آورد.
سوم اينکه خاندان سعودي مشروعيت خود را از همين فرقه جعلي مبتني بر تکفير ديگران مي گيرد و بنابر اين تنها دولتي است که مي توان آن را نماد يک دولت تروريستي دانست و هر آن ممکن است که با يک فتوي تکفيري دست به اقداماتي بزند که امنيت وصلح جهاني را با تهديد روبرو سازد.
چهارم اينکه محمدبن سلمان وليعهد عربستان قصد دارد در قالب برنامه چشم انداز 2030 دستيابي به اميال هسته اي خود را نيز محقق نمايد. بر اساس گزارش اکونومیست بن سلمان گفته است: عربستان نمی خواهد به بمب هسته ای دست یابد اما بدون شک اگر ایران بمب هسته ای تولید کند، ما هم در کوتاه ترین زمان ممکن همین مسیر را طی می کنیم.
در حالي بن سلمان آشکارا به بهانه برنامه هسته اي ايران از توليد سلاح هسته اي صحبت مي کند که آژانس بين المللي انرژي اتمي بارها صلح آميزبودن برنامه هسته اي ايران را تائيد کرده است و از آن گذشته در دکترين جمهوري اسلامي هدف استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي است و مقام معظم رهبري نيز در خصوص حرام بودن توليد سلاح هسته اي فتوي داده است. اما سعودي ها مي توانند با ناديده گرفتن ديدگاه آژانس هر آن دست به توليد سلاح هسته اي بزنند.
پنجم اينکه درآمدهاي کلاني نفتي عربستان و همچنين نزديکي بن سلمان به ترامپ مي تواند اين فرصت را فراهم نمايد که از طريق ديگري، سعودي ها در صدد در اختيار گرفتن بمب هسته اي باشند. در اين مسير برخي صاحب نظران سیاسی ابراز نگراني کرده اند که ممکن است پاکستان حاضر شود دانش فنی، سوخت و یا خود بمب هسته اي را در اختیار ریاض قرار بدهد.
و در آخر اينکه نظام عربستان نظام قبيله اي است که در داخل نه به حقوق بشر و حقوق اجتماعي و سياسي افراد توجه مي شود و نه اينکه رفتار عقلايي در سياست خارجي اين کشور به ويژه در دوره وليعهدي محمدبن سلمان در ارتباط با ديگر کشورها اتخاذ مي شود . قتل جمال خاشقچي و تهاجم نظامي به کشور فقير يمن، دخالت نظامي عليه موج آزادي خواهي در بحرين، تهديد قطر و کويت و حتي تهديد ايران و تلاش براي بر هم زدن ثبات منطقه از طريق تحريک ديگر کشورها از ديگر رفتارهاي غير عقلايي رژيم سعودي است که در صورت دسترسي داشتن به فناوري هسته اي مي تواند اين رژيم را به تهديدي بالقوه براي جهانيان تبديل نمايد.
---------------------------------------------------
رضا محمدمراد