افشاي نام يک مقام سعودي مرتبط با حملات 11 سپتامبر
وزارت دادگستري آمریکا در پي فشارهاي خانواده هاي قربانيان حملات 11 سپتامبر، فقط با افشاي نام يک مقام سعودي که در اين حملات دست داشته است موافقت کرد.
خانوادههای قربانیان حملات یازدهم سپتامبر در شکوائیهای عربستان سعودی را متهم کردهاند که به هماهنگی آن حملات کمک کرده است. آنها ماه هاست که دولت آمریکا را تحت فشار قرار دادهاند اطلاعات موجود در این زمینه را منتشر کند.
اما با اين حال وزارت دادگستری آمریکا فقط با افشاي نام يکي از مقام هاي سعودي که به عاملان حملات 11 سپتامبر کمک کرده موافقت و اعلام کرده است که تصمیم دارد اسم این مسئول برجسته سعودی را فقط در اختیار خانواده های قربانیان قرار دهد.
این خانوادهها اخیرا در نامهای به ترامپ نوشتند که انتشار این اطلاعات کمک میکند تا آنها تمام حقیقت را بدانند و عربستان سعودی را پای میز عدالت بیاورند. پانزده نفر از ۱۹ نفری که با ربودن هواپیما و کوبیدن آن به برجهای سازمان تجارت جهانی و ساختمان پنتاگون این حملات را رقم زدند، سعودی بودند.
وکيل خانواده هاي قربانيان 11 سپتامبر مي گويد 11 مقام ديگر سعودي در پشتيباني از القاعده و حملات 11 سپتامبر دست داشته اند با اين حال دولت امريکا همچنان از انتشار نقش عربستان در اين حملات خودداري مي کند.
اين سوال مطرح است که چرا دولت امريکا همچنان بر پنهان کردن نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر اصرار دارد؟ آن هم در حاليکه بر اساس قانون جاستا "عدالت عليه حاميان تروريسم" که در سال 2016 در کنگره تصويب شد سعودي ها را مي توان تحت پيگرد قرار داد.
تحليلگران در پاسخ به اين سوال پيش از اين به انگيزه هاي اقتصادي دولت امريکا واستفاده ابزاري از اين کشور براي پيشبرد سياست هاي منطقه اي خود مانند طرح معامله قرن اشاره کرده اند اما به نظر مي رسد به سه دليل ديگر در اين ارتباط مي توان اشاره کرد:
نخست اينکه امريکا به بهانه حملات 11 سپتامبر به افغانستان و سپس به بهانه حمايت دولت بغداد از شبکه القاعده به عراق حمله کرد در حاليکه بايد عربستان را هدف قرار مي داد بنابر اين افشا نشدن جزئيات دخالت سعودي ها در اين حملات به معناي سرپوش گذاشتن بر اشتباه دولت امريکا و در نتيجه مجبورنشدن به پرداخت خسارت لشکرکشي به عراق است.
دوم اينکه ممکن است گمانه زني ها مبني بر نقش مشترک دولت وقت امريکا و سعودي ها در حملات سازماندهي شده 11 سپتامبر درست باشد و فاش نشدن جزئيات مداخله ارتباط عربستان با اين پرونده با هدف جلوگيري از افشاي نقش متقابل مقام ها و سازمان هاي اطلاعاتي امريکا از سوي سعودي ها باشد و در واقع اين پنهان کاري محصول يک تصميم گيري مشترک است.
بر اين اساس مي توان حدس زد اين توجيه که افشاي جزئيات پرونده گزارش حملات 11 سپتامبر تهديدي براي امنيت ملي امريکاست فقط با هدف پنهان کردن اين نقش مشترک است.
سوم اينکه اين پرونده همچنان در دست امريکا به عنوان يک اهرم فشار بر سر سعودي ها باقي خواهد ماند و احتمالا با گذشت زمان و مرگ مقام هاي سعودي که در اين پرونده دست داشته اند بخش هاي ديگري از نقش سعودي ها در حملات 11 سپتامبر فاش خواهد شد بدون اينکه اتهامي به نقش دستگاههاي اطلاعاتي امريکا وارد شود. تا همچنان باج گيري از عربستان استمرار داشته باشد.
دولتمردان امريکا نه تنها نقش سعودي ها در حملات 11 سپتامبر را پنهان مي کنند بلکه ابعاد تکثير تفکر افراطي و توليد گروههاي تروريستي از سوي فرقه وهابيت را که منبع آن در عربستان است نيز ناديده مي گيرند. در اين ارتباط سخنان کريس مورفي سناتور آمریکایی تامل برانگيز است که مي گويد درک نمی کنم چرا سال ها چشمان خود را بر ترویج تفکر وهابیت از سوی عربستان که به امنیت ملی ما ضربه می زند بسته ایم. در حالی که سعودی ها به مدت 20 سال وهابیتی را صادر کرده اند که سنگ بنای افراط گرایی بین المللی است.
-------------------------------------------------
رضا محمدمراد