به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز ایلام؛ دندان طمع اشان را تیز کرده اند و به جان دندانهای مردم افتاده اند؛
سودجویانی که پزشک نیستند؛ اما مدتی با دستیاریِ دندانپزشکان اطلاعاتی جزیی از این حرفه کسب کرده اند و با گرفتنِ دستمزدی کم، به طبابت میپردازند. دردی که این روزها در زیر پوست شهر مخفیانه بروز کرده و روز به روز بیشتر میشود به گونهای که دیگر عادی هم شده و حتی بی واهمه در مورد آن حرف میزنند.
خانم جوانی که از منشی گری یک دندانپزشک استعفا داده بود، داخل تاکسی به دوستش میگفت: "خودم میتونستم مطب بزنم، ولی فعلا میخوام استراحت کنم" و خلاصه، شهر پر شده از افرادی که نشانی این مطبهای بدون تابلو را به دیگران میدهند. به بهانهی ترمیم دندانم به یکی از این مطبها رفتم، مطبی شیک و مرتب و شلوغتر از دندانپزشکیهای مجاز؛ خودشان عکس دندانت را هم میگرفتند و عصب کشی و پُر کردنِ یک میلیون و سیصد هزار تومانی را ۲۰۰ هزار تومان میگرفت؛ موضوعی که انگار درد دندان را در بیماران تخفیف داده بود و همه با چهرههای شادمان، منتظر رسیدن نوبتشان بودند.
(فاطمه- ع) در حالی که درد دندانش را زیر لبخندِ مرده اش پنهان میکند، میگوید: یکی از دوستام دندوناشو اینجا ترمیم کرده و از کارش راضیه.
میپرسم چه مدت از کار ترمیم دندانهای دوستتان میگذره و او میگوید: ۳ روز؛ (احمد) جوانی حدود ۲۸ ساله که دستش را روی صورتش گذاشته و با بی تابی یکی ازپاهایش را مرتب به زمین میکوبد، میان کلام ما میآید و میگوید: خانم میدونم میخواید به چه نتیجهای برسید، همهی اینهایی را که اینجا میبینید به خاطر هزینهی بالای دندانپزشکی و وضعیت ضعیف مالیشون اومدن اینجا، پس لطفا اگه خبرنگارید و نفستون از جای گرم درمیاد سعی نکنید با لو دادن این بنده خدا مردم رو بیچاره کنید؛ اگه هم وضعیتتون مث ماست که خیالتون راحت، دکتر کارشو خوب بلده، ما اولین نفری نیستیم که قراره دندونمون رو درست کنه.
یک خانم حدود (۵۵) ساله هم میگوید: یکی از فامیلای ما اومده بود همین جا؛ ولی دندونش بعد از عصب کشی خونریزی داشت، دوباره برگشت خونریزیشو بند آورد.
او در پاسخ به این سوال که چرا با این وجود شما هم به اینجا مراجعه کردید، گفت: وقتی که نه میتونم چیز گرم بخورم، نه سرد، دندونم درد میگیره، از پسِ هزینهها هم برنمیام، چیکار میتونم بکنم؟
یک مرد حدود (۶۵) ساله هم در حالی که انگار برای حرف زدن کمی مردد بود بالاخره سکوتش را شکست و با لبخند گفت: دخترم قدیما، قدیما که میگم، همین تا قبل از انقلاب، آرایشگرا و نعل بندها دندون مردم رو میکشیدن، یه پزشک عمومی هم به سختی ایلام پیدا میشد. الان اینا جلو دست دکترا کار کردن، اونقدرام ناوارد نیستن، نگران نباش.
دکانی به نام مطب
مدت زیادی صبر کردم تا نوبتم رسید، داخل که رفتم با روی خوش از من استقبال کرد و از استرلیزه بودن وسایل و حرفهای بودن کارش گفت.
به او گفتم بدون تحصیلات دانشگاهی در این رشته، انجام این کارِ حساس، باید ریسک بالایی د اشته باشد و او در جواب گفت: الکی شلوغش کردن و این همه سال عمرِ جوونهای مردم را صرف رفتن به دانشگاه میکنن؛ اصول کار همینه که ما یاد گرفتیم وانجامش میدیم، بقیه ش دیگه اضافه ست.
دندانپزشک دوره گرد
سرنخ این موضوع را که دنبال کردم به دندانپزشکان غیرمجازِ دوره گرد هم رسیدم.
(ک- رحیمی) میگوید: سال (۹۱) یک دندانپزشک دوره گرد به روستاهای شهرستان سیروان و چرداول میآمد و با قیمت بسیار کمی دندان هایمان را پُر میکرد که مسئولان متوجه شدند و او را دستگیر کردند.
جمالوندی، رییس مرکز بهداشت و درمان وقت شهرستان شیروان- چرداول با تایید این مطلب گفت: این فرد سودجو مدت زیادی به روستاهای مختلف شهرستان میرفت و بدون مجوز و حتی تحصیلاتی در این زمینه به طبابت میپرداخت که پس از اطلاع، به مراجع قضایی تحویل داده شد.
موارد مشابهی در شهرستانها و دیگر روستاهای استان نیز در حال حاضر پیدا شد. شهرستان آبدانان، آسمان آباد چرداول و نقاط مختلف شهر ایلام و ...
زخمی که بعدها سر باز میکند
موضوعی که به گفتهی کارشناسان حوزهی بهداشت و درمان نگران کننده و تهدید آمیزاست و ممکن است حتی بعد از گذشت ۲ سال عوارضش را نشان بدهد.
به زعم یک دندانپزشک، مراجعهی بیماران به مراکز غیرمعتبر و افراد غیرمتخصص بسیار خطرناک است و فرد را در معرض ابتلاء به بیماریهای مختلفی از جمله: بیماریهای عفونی، سرطان خون، ایدز، هپاتیت و بسیاری از بیماریهای شایع دیگر مانند کرونا قرار میدهد.
قدرت الله انوری افزود: روزانه افرادی به ما مراجعه میکنند که بر اثر جراحیهای ناشیانه و غیرحرفهای، دچار مشکلات عدیده از جمله عفونتهای شدید لثه و دندان شدهاند که میتواند خطرناک باشد.
راه حل تسکین این درد...
رئیس اداره نظارت بر درمان و اعتبار بخشیِ دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: فعالیت این گونه افراد واقعیت تلخی ست که متاسفانه تا شاکی خصوصی نداشته باشند اثبات جرم و برخورد با آنها عملا امکان پذیر نیست.
دکتر کرمپور از مردم خواست در صورت مشاهده چنین افرادی شکایت خود را به صورت کتبی به مرکز نظارت بر درمان دانشگاه علوم پزشکی ارائه دهند تا از فعالیت این گونه افراد سودجو ممانعت به عمل آید.
هزینه بالای دندانپزشکی، عامل ظهور دندانپزشکان قلابی.
اما از آنچه که در گفتگو با مردم به دست آمد، علت تمام مراجعات آنها به دندانپزشکان قلابی، هزینهی بالای دندانپزشکی با توجه به وضعیت ضعیف مالی و اقتصادی مردم ایلام است.
نرگس حیدری، متخصص درمان ریشه دندان، اما در این خصوص میگوید: تجهیزات و مواد مصرفیِ دندانپزشکی قیمت بالایی دارند و این کیفیت مواد است که تعیین کننده قیمت هاست.
وی علت این گرانی را وارداتی بودن مواد و تجهیزات پزشکی عنوان میکند.
حضور کمرنگ خدمات بیمهای
یکی دیگر از دندانپزشکان بومی میگوید: دندانپزشکی، خصوصی است و خدمات این شغل شامل بیمه نمیشود؛ موضوعی که باعث گرانی این حرفه شده است.
لاله ماژین، مدیر درمان تامین اجتماعی ایلام در خصوص پوشش بیمه ایِ خدمات دندانپزشکی میگوید: این خدمات شامل: جرم گیری و بروساژ فک، کشیدن دندانها، کشیدن دندان عقل و ترمیم آنها غیر از عصب کشی، در مراکز ملکی و مراکز خصوصی طرف قرارداد است.
و، اما در این حال محمدعلی همتی، معاون درمان سازمان تامین اجتماعی کشور میگوید: سازمان تامین اجتماعی در تلاش است با افزایش تعداد و تنوع خدمات بیمهای دندانپزشکی در آیندهای نزدیک به ارائه خدمات در این بخش اقدام کند.
راهکارهای برداشتنِ فشار هزینههای سنگین دندانپزشکی از دوش مردم
به نظر میرسد با توجه به وارداتی بودن مواد و تجهیزات دندانپزشکی و خصوصی بودن بخش زیادی از خدمات این حرفه، سیاستِ درست، ارائه خدمات دندانپزشکیِ پیشگیرانه و کاهش نیاز مردم به خدمات تخصصی دندانپزشکی است.
کارشناسان بهداشت دهان و دندان جا افتادن اهمیت سلامت دهان و دندان و هزینه برای پیشگیری به جای درمان از سوی مردم را یکی از راهکارهای مناسب در این زمینه میدانند.
یک کارشناس بهداشت دهان و دندان در تکمیل این مطلب میگوید: تولیدکنندگان مواد آسیب زا به سلامت مردم، مانند تولیدکنندگان خوراکیهای قندی، نوشابهها و نوشیدنیهای حاوی قند و ... باید درصدی از آسیبی را که به دلیل سود مالی خود به سلامت دهان و دندان میزنند و زیانهای کلان مالیای را که وارد میکنند در قالب پرداختهای مستقیم یا مالیاتی جبران کنند؛ این سیاست، مصرف مواد غذایی مضر را برای مردم، پرهزینه میکند و بیشترین نفع را از این سیاست، اقشار آسیب پذیر میبرند؛ از طرف دیگر شیر و لبنیات باید با یارانه عرضه شود یا اقشار آسیب پذیربه صورت خاص به این مواد دسترسی ارزانتری داشته باشند.
"زهرا انصاریان" افزود: درصدی از بودجه هر کشوری صرف بهداشت و درمان میشود؛ در صورتی که قسمتی از این بودجه هم باید برای پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان در نظر گرفته شود.
پایین آوردن هزینه داندانپزشکی، گسترش خدمات بیمهای و بالا بردن سطح آگاهی مردم در خصوص رعایت بهداشت و سلامت دهان و دندان و پیشگیری از فرسودگی دندان ها، از جمله عواملی ست که خود به خود، موجب جمع شدن دکان دندانپزشکان قلابی میشود.