• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۴۵۵۵۸
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۴
فارس » علمی و فرهنگی
۸ و ۵۰ دقیقه امروز

آغاز خورشید گرفتگی در استان فارس

فارسی‌ها تا ۷۵ درصد خورشید گرفتگی را می‌بینند.

آغاز خورشید گرفتگی در استان فارسبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، هم زمان با آغاز فصل تابستان و در روز اول تیر، خورشیدگرفتگی جزئی در آسمان ایران رخ داد.
رییس رصد خانه دانشگاه شیراز در گفت و گوی اختصاصی با این خبرگزاری گفت: خورشید گرفتگی امروز در شیراز از ساعت ۸ و ۵۰ دقیقه صبح قابل مشاهده شد و تا ساعت ۱۱ و ۴۰ دقیقه ادامه دارد.
مصلح با بیان این که حداکثر گرفتگی در شیراز ساعت ۱۰ و ۸ دقیقه و ۶۸ درصد است، افزود: در فارس بیشترین گرفتگی مربوط به جنوب استان با پوشش خورشید حدود ۷۵ درصد است.
وی گفت: گرفت حلقوی خورشید از قاره آفریقا آغاز می‌شود و تا اقیانوس آرام به صورت جزئی دیده خواهد شد.
رییس رصد خانه دانشگاه شیراز افزود: بیشترین درصد گرفت خورشید در چابهار و دریای عمان رخ خواهد داد که به ترتیب ۹۸ و ۹۹ درصد از سطح خورشید توسط ماه پوشانده خواهد شد.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، این گرفت به ساروس ۱۳۷ تعلق دارد که سی و ششمین گرفت از ۷۰ گرفت خورشید در این دوره، نخستین کسوف و تنها خورشید گرفتگی قابل مشاهده امسال در ایران است.

امکان رصد خورشیدگرفتگی جزیی در سراسر ایران وجود دارد.
گرفت حلقوی خورشید امروز تقریبا در مرز کنگو و جمهوری دموکراتیک کنگو آغاز می‌شود، سپس کشور‌های یمن، عربستان و عمان را پیموده و پس از عبور از اقیانوس، وارد جنوب خاک کشور پاکستان شده و سپس از شمال هند عبور می‌کند و از آنجا کشور‌های بوتان، چین و تایوان را پشت سر گذاشته و در دریای فیلیپین در غرب اقیانوس آرام پایان می‌یابد.
بیشترین زمان گرفت حلقوی در شمال هند در مدت زمان ۳۸ ثانیه قابل مشاهده است.

تذکرات مهم برای رصد پدیده زیبای اول تیر
استفاده از عینک‌های مخصوص رصد خورشید برای رصد این پدیده توسط علاقه‌مندان ضروری است و هرگز با چشم غیر مسلح این پدیده رصد نشود.
عتیقی اضافه کرد: علاوه بر آن در صورت رصد این رویداد نجومی با استفاده از تلسکوپ و دوربین دو چشمی و حتی عکاسی نجومی از این رویداد حتما از قبل باید تجهیزات خود را به فیلتر‌های استاندارد از جمله فیلتر مایلار مجهز کرد؛ زیرا نگاه مستقیم به خورشید حتی برای مدت کوتاه بسیار خطرناک است و عواقب جبران‌ناپذیری در پی خواهد داشت.

گرفتگی ماه ۱۵ روز بعد از گرفتگی خورشید
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: دو هفته پس از کسوف اول تیر، در بامداد یکشنبه، ۱۵ تیر امسال ماه گرفتگی از نوع نیمسایه رخ خواهد داد و ایران در منطقه تحت پوشش این گرفت نیست، ضمن آنکه ماه گرفتگی نیمسایه که در نجوم قدیم به آن «خسوف غیر مرئی» می‌گفتند، با چشمان انسان چندان محسوس نبوده و ارزش رصدی ندارد.
به گفته عتیقی، ۵ گرفت خورشید و ماه، در سال ۱۳۹۹ قرار دارد که شامل سه ماه‌گرفتگی و دو خورشیدگرفتگی می‌شود.
وی افزود: پس از خورشیدگرفتگی اول تیر و ماه گرفتگی ۱۵ تیرماه امسال، خورشیدگرفتگی بعدی در سال ۱۳۹۹ روز دوشنبه ۲۴ آذر رخ می‌دهد که از نوع گرفت کلی خواهد بود و در آمریکای جنوبی رخ خواهد داد، بنابراین در کشور ایران این پدیده قابل مشاهده نیست.
به فتوای برخی از مراجع تقلید، نماز آیات باید قبل از حداکثر گرفتگی خورشید خوانده شود و بنابر این احتیاط این است که تا قبل از حداکثر گرفتگی نماز آیات را خواند، اما به فتوای برخی دیگر از مراجع، تا قبل از پایان گرفتگی خورشید هم می‌توان نماز آیات را خواند.
کسوف حلقوی چیست؟
با وجود عبور قرص کامل ماه از مقابل دیسک (صفحه) خورشید گاهی اوقات همه صفحه خورشید به طور کامل پوشیده نمی‌شود و گرفت کامل رخ نمی‌دهد و دلیل آن عموما این است که ماه اگر در کمترین فاصله با زمین نباشد، (در اوج زمینی و یا نزدیک به آن باشد) قطر ظاهری ماه کوچکتر از قرص خورشید استو حلقه‌ای از آتش در اطراف دیسک سیاه ماه دیده خواهد شد و از سوی دیگر خورشید در انقلاب تابستانیِ نیمکره شمالی از زمین دور و در انقلاب زمستانی این نیمکره حدود ۵ میلیون کیلومتر به زمین نزدیکتر است؛ که قطر ظاهر مهر تابان در فاصله کمتر به زمین، بزرگتر و در فاصله دورتر از زمین، کوچکتر و بر این اساس شرایط مداری ماه و خورشید نسبت به زمین در نوع کسوف مؤثر است.
به طور کلی علت اینکه برخی اوقات شاهد گرفت حلقوی هستیم، نه تنها به قطر ظاهری ماه بلکه به قطر ظاهری خورشید نیز مربوط است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اشتغال پایدار برای جوانان با خودکفایی در معادن مس تخت گنبد سیرجان
تساوی حاصل تلاش دو تیم داماش گیلان و مس سونگون
ضرورت حمایت از واحد‌های تولیدی کوچک و متوسط
شبکه‌های رادیویی متمرکز بر بازنمایی ظرفیت استان‌ها
برگزاری دوره توانمند سازی گروه های جهادی بسیج دانشجویی خوزستان در آبادان
ویزیت رایگان متخصص قلب و عروق در دستک بندر کیاشهر
پانزدهمین یادواره شهید شهریاری در زنجان
کتابسرا؛ خبر‌هایی از دنیای کتاب در استان سمنان
یکی از دو نیروی گارد ملی هدف قرار گرفته آمریکا جان باخت
روزی به پاسداشت مجاهدت های جان برکفان نیروی دریایی
حال خوب گله مرال‌های هیرکانی 
نمایشگاه اقتصاد به توان مردم درکرمان
پشت کردن ایرلندی‌ها در زمان پخش سرود ملی انگلیس
صعود اباذری به یک‌چهارم نهایی کاراته جهان
برگزاری یادواره شهدای جاویدالاثر در روستای هرچگان
پیروزی نمایندگان آذربایجان شرقی در مسابقات والیبال
تجلیل از نخبگان در جشنواره جهادگران علم و فناوری رفسنجان
وزیر جهاد کشاورزی: تعهد کنیم هیچ آب و غذایی هدر نرود
ارتقای جایگاه تبریز در بازار جهانی جواهرات اولویت مدیریت آذربایجان شرقی
شکست ملوانان در برابر پیکان در تهران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک
هوای ۱۴ شهر خوزستان در وضعیت بنفش، قرمز و نارنجی آلودگی
رهبر انقلاب: پیغام با واسطه ایران به آمریکا دروغ محض است
رهبر انقلاب امشب با مردم سخن می گویند
فعالیت حضوری مدارس استان کرمان از فردا شنبه ۸ آذر
دور برگشت لیگ برتر کشتی آزاد در گروه B؛ پیروزی بانک شهر مقابل استقلال جویبار
دیدار حساس بانک شهر و استقلال جویبار
اجرای طرح زوج و فرد از درب منازل در روز شنبه
عادی سازی مواد مخدر با چاشنی طنز
گسترش ویروس آنفلوانزا
معوقات سایپا همچنان ادامه دارد
کیفیت هوا در تاکستان و آبیک "ناسالم" ؛ قزوین "قابل‌قبول"  
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۰۶
اعمال قانون خودرو‌های آلاینده نیازمند سامانه‌های هوشمند است
۴۸ ساعت طلایی درمان آنفلوآنزا، کلید بهبودی سریع
سهمیه سوخت به خودرو تعلق می‌گیرد، نه مالک  (۲ نظر)
توضیح نهاجا درباره عبور جنگنده میگ ۲۹ از آسمان تهران  (۲ نظر)
پیش‌فروش محصولات سایپا ویژه ۳ گروه از متقاضیان  (۲ نظر)
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در کرج  (۱ نظر)
دستگیری فرد هتاک به مقدسات در اراک  (۱ نظر)
مهد کودک‌ و پیش دبستانی‌ها تعطیل؛ کلاس‌های مجازی هم میزبان مدارس  (۱ نظر)
اقامه نماز باران در کوهسار  (۱ نظر)
آغاز طرح جایگزینی ۳ میلیون موتورسیکلت فرسوده در تهران  (۱ نظر)
اجتماع بزرگ حجاب فاطمی در تهران  (۱ نظر)
موج هشدار دهنده آنفلوانزا در روزهای آلوده  (۱ نظر)
تشدید پایش مصارف غیرمجاز و توسعه کنترل‌های هوشمند برق در تهران  (۱ نظر)
افزایش قیمت بنزین برای نظم‌بخشی مصرف و مبارزه با قاچاق  (۱ نظر)
جزئیات تعطیلی شنبه ۸ آذرماه در آذربایجان‌غربی به دنبال تداوم آلودگی هوا  (۱ نظر)
اقدام گسترده پلیس برای مقابله قاطع با مجرمین در محلات لرستان  (۱ نظر)
مصرف گاز بخش خانگی به مرز ۳ میلیارد مترمکعب رسید  (۱ نظر)