مازندران
ولایتمداری، ویژگی بارز حضرت معصومه(س)
سالروز ولادت حضرت معصومه(س) در تقویم ملی ایران به نام روز دختر و برای ارج نهادن به این قشر وسیع از جامعه نامگذاری شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، داستان زندگی اهل بیت (ع)برای ما انسانها، سراسر درس است و الگو، الگویی بیبدیل که مسیر زندگی را روشن میکند، برای الگو قرار دادن افراد هم، زن یا مرد بودن مهم نیست، مهم بصیرت است و ایمان که جایگاه و مقام افراد را تعیین میکند.
الگو گاهی عباس میشود پسر امالبنین، و گاهی هم قاسم میشود پسر حسن ابن علی(ع) که در میدان کارزار جان خودشان را فدای امام زمان خود میکنند، گاهی زینب کبری(س) الگو میشود و گاهی هم فاطمه معصومه(س) دختر موسی ابن جعفر(ع)، که تن به سفر و هجرت میسپارند تا درسی شوند برای عالمیان.
ولادت حضرت معصومه (س) و روز دختر
حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در اوّلین روز ماه ذى القعده سال ۱۷۳ هـجری قمری، ۲۵سال بعد از تولد حضرت امام رضا(ع) در شهر مدینه منوّره چشم به جهان گشود.
حضرت معصومه(س) به همراه امام رضا(ع) هر دو در دامان پاک یک مادر بزرگوار به نام حضرت نجمه خاتون(س) که از مهاجران مغرب بود، رشد و پرورش یافته اند. این در حالى است که پدر بزرگوارشان حضرت امام موسى بن جعفر(ع) پیوسته در زندان هارون الرشید بسر مى بردند و سرانجام در همان زندان، هنگامى که حضرت معصومه(س) در سن ۱۰سالگى بود، به شهادت رسیدند و از آن زمان به بعد حضرت معصومه(س) تحت مراقبت برادرش امام رضا (ع) قرار گرفت.
اطلاق «معصومه» بر فاطمه دختر موسی بن جعفر (ع)
نام حضرت معصومه، فاطمه است. در کتابهای روایی و تاریخی نیز، از آن حضرت با عنوان فاطمه بنت موسى بن جعفر(ع) یاد شده است، امّا صدها سال است که آن حضرت با این لقب مشهور هستند، و این لقب نزد ایرانیان تبدیل به اسم برای ایشان شده است.
حضرت معصومه(س)، معصوم به معنایی که در مورد پیامبران و امامان به کار میرود نبوده، امّا ایشان دارای طهارت روح و کمالات معنوی بالایی بودند، به گونهای که به زائرانش وعده بهشت داده شده است.
ورود حضرت معصومه (س) به قم
در سال ۲۰۰ هجرى قمرى در پى اصرار و تهدید مأمون عباسى سفر تبعید گونه حضرت رضا(ع) به مرو انجام شد و آن حضرت بدون این که کسى از بستگان و اهل بیت خود را همراه خود بیاورند راهى خراسان شدند.
حضرت معصومه یک سال بعد از هجرت تبعید گونه حضرت رضا(ع) به مرو، در سال۲۰۱ هجری قمری، به شوق دیدار برادر و ادای رسالت زینبی و پیام ولایت، به همراه عده اى از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حرکت کرد و در هر شهر و محلى مورد استقبال مردم واقع مى شد. در شهر ساوه عده اى از مخالفان اهل بیت که از پشتیبانى مأموران حکومت برخوردار بودند، سر راه کاروان آنان را گرفته و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند، در نتیجه تقریباً همه مردان کاروان به شهادت رسیدند، حتى بنابر نقلى حضرت (س) معصومه را نیز مسموم کردند.
حضرت معصومه در ولایتمداری، چون فاطمه (س) و زینب (س) است
کارشناس مذهبی با بیان اینکه ویژگی برجسته حضرت معصومه(س)، ولایتمداری ایشان به معنای واقعی است میگوید: ولایتمداری، همچون دیگر مباحث اعتقادی، از مباحث مهمی است که زنان در طول تاریخ همپای مردان در آن نقشآفرین بودهاند.
حجت الاسلام فربهی میافزاید: حضرت معصومه(س) یک شخصیت ولایتمدار در تاریخ شیعه است که به تأسی از جده گرامیشان حضرت فاطمه(س) و حضرت زینب(س)، در دفاع از ولایت قدم برداشت، و با هجرتی آگاهانه و از روی بصیرت، توانستند در این زمینه نقشآفرینی کرده و به عنوان الگویی شایسته برای زنان شیعه مطرح شوند.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه حضرت فاطمه معصومه (س) در موضوع همراهی با امام زمان خود، بسیار موفق ظاهر شد، ادامه میدهد: در زمانی که مأمون عباسی، در صدد کمرنگ کردن مقام و جایگاه اهل بیت (ع) بود، حضرت معصومه (س) با برقراری جلسات علمی که سلسله سند و محتوای احادیث آن حضرت، گویای چنین مجالسی است، از حریم امامت و ولایت دفاع میکرد.
حجت الاسلام فربهی درباره ولایتپذیری دختر امام موسی بن جعفر(ع)، گفت: حضرت رضا(ع) به دعوت مأمون عباسی، از مدینه عازم خراسان شد، یک سال از هجرت امام رضا (ع) میگذشت که حضرت معصومه(س)، در فراق برادر، بیتاب شد، امام رضا (ع) نامهای به خواهر خویش نوشت و از او خواست نزد او بیاید، از این رو، آن بزرگوار آماده سفر شدند، زمان آن رسیده بود که فاطمه معصومه(س) فریاد غربت و حقانیت علی بن موسی الرضا(ع) را در فضایی بین سرزمین حجاز تا طوس طنینانداز کند و خود را برای جانسپاری در راه دفاع از ولایت آماده کند.
او گفت: کریمه اهل بیت(ع) حضرت فاطمه معصومه(س)، پس از دعوت امام زمان خود امام رضا(ع)، مشتاقانه رنج سفر را به جان خرید و قدم در این راه طولانی نهاد.
کارشناس مذهبی تاکید میکند: حضرت معصومه(س) عالمانه به حمایت از ولایت پرداخت و حیات و زندگی خود را در این دید که در جایگاه دفاع از ولایت و امامت قرار گیرد، بنابراین از مدینه به قصد مرو حرکت کرد و در مسیر حرکت بود که توطئه دشمنان را برملا کرد.
حجت الاسلام فربهی افزود: این بانوی بزرگوار، با بصیرت خود توانست، امام زمان خود را بشناسد و به منظور حمایت از ولایت، هجرت و جان خود را نثار کرد، البته حضرت معصومه(س) با این حرکت خود، فقط از امام رضا(ع) دفاع نکرد، بلکه از مقام ولایت که تجلی بخش نماد خداپرستی و دین است، دفاع کردند و درس ولایتمداری را به ما آموزش دادند.
ویژگیهای حضرت معصومه (س)
کارشناس مذهبی گفت: حضرت معصومه(س) ویژگیهای منحصربه فردی دارد که هیچیک از امام زادگان ندارند، حرم آن حضرت و قبر نورانیاش برکات بزرگی دارد که در کمتر نقطهای از زمین میتوان یافت، بی مبالغه است که گفته شود یکی از مقدسترین اماکن روی زمین و معادل دیگر اماکن مقدس دنیا است.
حجت الاسلام فربهی افزود: در میان امامزادگان ایران و شهر قم و فرزندان حضرت امام موسی (ع) که نورافشانی میکنند، ماه تابانی که همه آنها را تحتالشعاع انوار درخشان خود قرار داده، تربت پاک شفیعه محشر، کریمه اهلبیت پیامبر صلیالله علیه و آله دخت گرامی موسی بن جعفر، حضرت معصومه سلامالله علیها است.
او گفت: حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها از جهت شخصیت فردی و کمالات روحی در بین فرزندان موسی بن جعفر سلامالله علیها بعد از برادرش، علی بن موسیالرضا علیه السّلام در والاترین رتبه جای دارد. این در حالی است که شیخ مفید و دیگران فرزندان دختر امام کاظم علیه السّلام حداقل هجده تن بودهاند و فاطمه در بین اینهمه بانوی مکرمه سرآمد بوده است.
سالروز ولادت حضرت معصومه (س) در تقویم ملی ایران به نام روز دختر و برای ارج نهادن به این قشر وسیع از جامعه نامگذاری شده است. روزی، هر چند نمادین میتوان پای درد و دل دختران جوان نشست و به فکر راه چارهای برای رفع مشکلات آنان بود. زیرا این دختران، مادران فردای این مرز و بوم هستند.
سمیه فقیه گزارش می دهد.
میلاد ریحانه زهرا، بانوی کرامت