آب در کوزه و ماهی بالیخلوچای تشنه؛
آب در رودخانه بالیخلو اردبیل جاری شد
رهاسازی آب با دبی ۱۰۰ لیتر در ثانیه از مخزن شورابیل به رودخانه بالیخلوی اردبیل آغاز شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اردبیل در خصوص پیگیری حقابه زیست محیطی رودخانه بالیخلو گفت: پس از پیگیریهای بعمل آمده از دستگاه ذیربط و بر اساس اخطاریههای صادره در فروردین ماه سال جاری، حقابه زیست محیطی رودخانه بالیخلو از طریق تخصیص آب از دریاچه شورابیل به این رودخانه فعلا جاری و برقرار شد.
فاضل عبدی با اشاره به اینکه زیستمندان تالابی نقش بسیار مهمی در چرخه حیات انسانها داشته و نابودی و تلف شدن آنها ضمن صدمه به محیط زیست موجب تهدید حیات انسانی نیز میشود، افزود: حقابه زیستی این رودخانه میبایست مستمراً و در طول سالجاری مخصوصاً در فصل زراعی و گرم سال رعایت شود تا موجودات و حیات وحش داخل رودخانه با مشکل زیست محیطی مواجه نشده و تلف نشوند.
اتلاف ماهیان رودخانه بالیخلو چای در طول بازه ۷ کیلومتری شهر اردبیل متاثر از بحران کم آبی و کاهش بارندگی و عدم تخصیص حقابه زیست محیطی از سوی دستگاههای متولی است.
این خبری است که چند روز پیش رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اردبیل در خصوص گزارشهای مردمی و انتشار تصاویر اتلاف ماهیان رودخانه بالیخلو چای در فضای مجازی گفته بود.
فاضل عبدی با بیان اینکه در فصل زراعی و گرم سال از سهم طبیعی آب این رودخانه، ذرهای به این رودخانه تخصیص داده نمیشود گفته بود: این امر سبب خشک شدن آب رودخانه و در نهایت اتلاف ماهیان درون آن میشود.
وی می گفت در خصوص احقاق حقابه زیست محیطی این رودخانه به کرات مکاتبات لازم با دستگاههای متولی انجام گردیده و همچنین در جلسات و کارگروههای مختلف زیست محیطی متشکل در محل فرمانداری شهرستان موضوع مورد پیگیری قرار گرفته که میبایست حداقل ۲۰۰ لیتر در ثانیه جهت تامین حیات زیستی رودخانه بالیخلو آب بصورت مستمر در آن جریان داشته باشد که متاسفانه این امر تحقق نیافته است.
بحران کم آبی و بارندگیهای ناچیز در سالهای اخیر حقابه زیست محیطی این رودخانه تحت تاثیر قرار گرفته و دلیل اصلی مرگ و میر ماهیان این رودخانه شده است.
با توجه به اجرای پروژه چندین ساله پل قدس بر روی رودخانه بالیخلوچای گفته می شد که یکی از دلایل کم آبی و بی آبی رودخانه اجرای این پروژه شهرداری است که سبب بستن آب به روی این رودخانه و انحراف آن شده است.
شهردار اردبیل در این خصوص گفت: کمبود آب رودخانه بالیخلوچای اردبیل ارتباطی با پروژه پل قدس ندارد.
حمید لطفاللهیان در خصوص مشکلات پیش آمده در رودخانه بالیخلوچای اردبیل و انتشار در رسانه ها و شبکه های اجتماعی افزود: کمبود آب و خشک شدن این رودخانه ارتباطی با پروژه تقاطع غیرهمسطح قدس ندارد و مسیر این رودخانه مسدود نمیباشد.
وی اظهار کرد: با توجه به قرارگیری این رودخانه در مرکز شهر اردبیل و اهمیت آن در زیبایی بصری، مسائل گردشگری و از همه مهمتر مسائل زیست محیطی، خدمتگذاران مردم در مجموعه شهرداری اردبیل به صورت مستمر اقدامات لازم را در جهت لجن برداری، لایروبی و تنظیف این رودخانه به ویژه در روزهای گرم سال انجام میدهند.
و البته مدیر امور منابع آب شهرستان اردبیل هم در خصوص مشکلات پیش آمده در رودخانه بالیخلوچای اردبیل گفت: امسال با کاهش شدید نزولات جوی و افزایش دمای هوا روبرو شدیم که به دلیل شیوع بیماری کرونا نیز مصرف آب شهری و بهداشتی به شدت افزایش یافته است.
فضائلی افزود: بطوریکه ورودی سد مخزنی یامچی به عنوان تنها منبع تأمین آب آشامیدنی شهرستان اردبیل نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۷۰ درصد کاهش و مصرف آب آشامیدنی در فروردین سالجاری نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد و نسبت به میانگین بلند مدت ۶۳ درصد افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: همچنین به دلیل کاهش بارندگی مؤثر از ابتدای سال تاکنون و افزایش دمای هوا، تقاضای آب کشاورزی و نیاز به عملیات آبیاری اراضی زراعی و باغی نیز یک ماه زودتر از سالهای قبل آغاز شده است.
مدیر امور منابع آب شهرستان اردبیل با بیان اینکه عملیات آبگیری مخزن شورابیل نیز در روزهای پایانی سال ۱۳۹۹ تکمیل و جریان طبیعی رودخانه بالیخلوچای به صورت کامل برقرار گردیده است، گفت: بنابراین کاهش آورد رودخانه، ناشی از تغییرات طبیعی هواشناسی و هیدرولوژیکی حوضه بوده است.
وی افزود: با این حال علیرغم کاهش شدید منابع و ذخایر آبی در مخازن سدها و رودخانهها، ضمن انجام هماهنگیهای لازم با ارگانهای ذیربط، حدود یک ماه زودتر از سالهای قبل و در ۳۰ فروردین ماه عملیات رهاسازی آب از مخزن شورابیل به رودخانه بالیخلوچای و برقراری جریان آب انجام گرفته است.
فضائلی تاکید کرد: رهاسازی فعلا با دبی ۱۰۰ لیتر در ثانیه شروع شده است و تا پایان شهریورماه این میزان رهاسازی ادامه خواهد شد و البته نیاز زیست محیطی رودخانه نیز بر طبق محاسبات انجام شده ۱۰۰ لیتر در ثانیه است.