تقویت سیستم ایمنی با تغذیه
یک متخصص تغذیه گفت: یک سبد تغذیه صحیح از مکملهای غذایی برای تقویت سیستم ایمنی موثرترند بدون اینکه مسمومیت بدهند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر گلاله اصغری، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما، درباره تغذیه و تقویت سیستم ایمنی بدن گفت: اغلب ویتامینها و مواد مغذی از طریق غذا تامین میشوند و آن دسته از موادی که نیاز به مصرف مکمل دارد محدود است.
این متخصص تغذیه افزود: بشقاب غذایی روزانه هر فرد باید شامل ۵۰ درصد سبزی و میوه ۲۵ درصد نشاسته و غلات سبوس دار و ۲۵ درصد هم با منابع پروتئنی کامل شود.
وی با بیان اینکه میوهها بعنوان منبع غنی از ویتامینها بویژه ویتامین دی، آ، سی وای هستند افزود: ویتامین سی وای بعنوان آنتی اکسیدان هستند، هر قدر میزان آنتی اکسیدان در بدن بالاتر باشد سیستم ایمنی بدن قویتر عمل میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران به اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست اشاره کرد و افزود: (اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶ در این گروه هستند، نسبت این دو چربی در بدن از اهمیت ویژهای برخوردار است امگا ۶ واکنش التهابی را در بدن افزایش میدهد در حالیکه تناسب صحیح امگا ۳ نسبت به امگا ۶ در بدن به کاهش التهاب کمک میکند.
وی با بیان این نکته که فلور میکروبی روده با تولید یک سری فاکتورها به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک میکند تاکید کرد: اگر این فلور طبیعی به دلیل مصرف مواد غذایی نادرست به سمت باکتریهای مضر و پاتوژن تغییر ماهیت دهد قطعا باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
وی گفت: چاقی و اضافه وزن با افزایش فاکتورهای التهابی و ایجاد ابشار التهابی در بدن فرد را مستعد ابتلا به عفونت میکند، بنابراین کاهش وزن در بروز بیماری و کاهش بیماریهای حاد عفونی تاثیر گذار است.
دکتر اصغری مواد غذایی با رنگدانههای نارنجی و زرد پررنگ (بتاکاروتن) را حاوی ویتامین آ دانست و گفت: هویج، کدوحلوایی، فلفل دلمه رنگی، حاوی ویتامین آ هستند و پیشنهاد میشود در برنامه روزانه غذایی قرار بگیرد.
وی گفت: میزان نیاز به ویتامین آ در گروهها جنسی و سنی متفاوت است ضمن اینکه دریافت ویتامین آ از منابع غذایی هیچگونه مسمومیت ایجاد نمیکند و مسمومیت تنها با استفاده بیش از مجاز مکملها در بدن ایجاد میشود.
دکتر اصغری ادامه داد: ویتامین سی از دیگر ویتامینهای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است که در میوهها و سبزیجانی مانند مرکبات، سبزی و فلفل دلمهای به وفور یافت میشود. ویتامین سی محلول در آب است، اما زیاده روی درمصرف مکمل ویتامین سی میتواند در ایجاد سنگهای کلیه تاثیرگذار باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: مسمومیت با ویتامینها زمانی مطرح میشود که فرد به مکملها روی آورد که در خصوص ویتامین دی عوارض جدی هم به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه منابع غذایی محدودی ویتامین دی دارند افزود: زرده تخم مرغ و دستهای از ماهیها در این دسته قرار دارند، اما منبع اصلی ویتامین دی نور خورشید است که به دلیل آلودگی هوا و مصرف ضدآفتاب میتوان گفت راه اصلی دریافت این ویتامین مکمل است.
این متخصص تغذیه با تاکید براینکه به طور میانگین نیاز روزانه هر فرد هزار واحد ویتامین دی است گفت: میزان استاندارد این ویتامین بین ۳۰ تا ۷۰ نانوگرم به ازای هر میلی متر است و در صورتی که این غلظت به بالای ۱۰۰ میلی گرم به ازاری هر میلی لیتر در خون برسد مسمومیت ایجاد میکند.
وی گفت: ماهی و روغن ماهی منبع جانوری اسیدهای چرب امگا سه هستند و همچنین روغن کلزا و گردو منبع گیاهی غنی از امگا ۳ هستند. امگا ۳ ضد التهاب است و بلوک ابشار التهابی در بدن از جمله وظایف آن است.
وی افزود: اسید چرب امگا ۶ نیز در روغن ذرت و روغن آفتابگردان است که زمینه التهاب در بدن را افزایش میدهد برهم خوردن تعادل بین امگا ۳ و امگا ۶ باعث ایجاد التهاب در بدن میشود.
وی در ادامه به تاثیر پروبیوتیکها بعنوان منابع غذایی فراویژه اشاره کرد که با اثری که بر فلور طبیعی روده دارند میتوانند تولید آنها را افزایش دهند و افزود: پروبیوتیکها باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش و همچنین افزایش مقاومت به انسولین جلوگیری از افزایش چربی خون جلوگیری از سندروم متابولیک و چاقی شوند.
دکتر اصغری گفت: پروبیوتیکها در جلوگیری از عفونتهای تنفسی هم نقش دارند هر چه تعداد باکتریهای مفید و مثبت افزایش یابد اثرات مثبت آنها نیز افزایش خواهد یافت.
وی گفت: حبوبات و لبنیات با چربیهای تخمیر پذیر زمینه مساعدی را برای افزایش باکتریهای روده و در نتیجه تولید پروتبیوتیکها فراهم میکند.
اصغری تاکید کرد: سیر و پیار با داشتن مادهای به نام الیسین مقاومت بدن را در قبلا ویروسها و قارچها افزایش میدهند و توصیه میشود به شکلهای مختلف از این دو ماده در غذای روزانه استفاده شود.
برنامه ضربان همه روزه از شنبه تا پنچشنبه ساعت ۱۶ از شبکه سلامت سیما پخش میشود.