پخش زنده
امروز: -
به جای گندم و عدس برای سبزه سال نو، میتوانیم از دانه مرکبات مانند پرتقال و نارنج استفاده کنیم که دورانداختنی نیست و بعد از ایام عید هم میتواند به رشد خود ادامه دهد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، همانطور که می دانید، سبزه یکی از مهم ترین سین های سفره هفت سین عید است. طبق معمول رسم گذشته پیش از فرا رسیدن عید اقدام به سبز کردن آن می کنند حالا مسئله مهم این است که سبزه سبز کنیم یا نهال بکاریم؟
سرنوشت سبزه های عید که برای سفره هفت سین درست می شوند تا روز 13 فروردین مشخص می شود و عمرشان به پایان می رسد هر چه که هست تا شب عید فروخته می شود و بقیه سبزه هایی که به فروش نرفته دور ریخته می شود. چراکه پس از تحویل سال دیگر به کار کسی نمی آیند. همان هایی هم که فروخته می شوند فقط تا سیزده بدر فرصت ماندگاری دارند و مشابه آن ها دور ریخته می شوند با این تفاوت که افراد طبق عادات دیرینه آنها را روانه آب می کنند تا هر چه بیماری و بلا است از خود دور کنند.
اکنون گروهی از افراد سعی بر این دارند تا شیوه مناسبی جایگزین رسم کهن کنند تا هدر رفت منابع را کاهش دهند و حتی به زعم خود سودی به محیط زیست برسانند. از جمله این راهکارها «نه به سبز کردن حبوبات و غلات» است. بر اساس برآوردهای سالانه ایرانیان حدود 60 میلیارد ریال هزینه صرف مواد اولیه و آب شیرین مصرفی برای تهیه سبزه می کنند.
بنابراین گروه های زیست محیطی توصیه می کنند به جای اینکه برای سبزه درست کردن از عدس و گندم استفاده کنیم دانه های مرکبات را جایگزین آنها کنیم تا در نهایت نهالی داشته باشیم که دیگر آن را دور نیندازیم و مدت ها به رشد خود ادامه دهد و چندین سال عمر کند این موضوع چیزی است که اخیراً در گروه های زیست محیطی سایت ها و کانال های تلگرامی دست به دست می چرخد.
بعضی از افراد استقبال بسیار خوبی از این شیوه کردند اما عده ای از کارشناسان نیز جدا از بحث فرهنگی و رسم و رسوم نوروز مخالفت خود را با کاشت نهال به خاطر شرایط بی آبی ایران اعلام کردند.
بهترین روش این است که از هسته های دور ریختنی همچون لیمو ، پرتقال و یا حتی خرما استفاده کنیم و طرز کشت را هم مشخص کنیم. با توجه به دستورالعمل می توانیم سبزه های زیبایی را با این دانه ها برای سفره هفت سین خود بکاریم و پس از سیزده به در دیگر آنها را دور نیاندازیم و در جای مناسب آن را نگه داریم. ممکن است این مکان مناسب حیاط خانه باشد و یا باغچه جلوی منزل یا پارک.
به اعتقاد قدیمی ها دانه گیاهان را نباید زبان زد تا سبز شوند بنابراین حسب احترام به عقاید آنها هسته ها را تر و تازه از داخل میوه ها در بیاورید به مدت 48 ساعت داخل آب بخیسانید. هر کدام از مرکباتی که مد نظرتان هست دانه هایش را جدا از هم نگه دارید.
پس از گذشت دو روز از خیس شدن دانه ها می توانید برای راحتی کار پوستشان را بگیرید و سپس داخل خاک جا کنید و البته اگر عجله داشتید، بدون خیساندن و صبر کردن به صورت مستقیم نیز می توانید آن ها را در خاک قرار دهید.
در مخلوطی از خاک گلدان ، پرلیت و کود گیاهی دانه ها را بکارید. حتماً دقت داشته باشید که ظرفی که دانه ها را در آن می کارید روزنه هایی برای تخلیه آب داشته باشد در مرحله بعدی دانه های هر میوه ای را به صورت جداگانه در یک گلدان در عمق یک سانتیمتری از خاک بکارید.
اگر تمایل داشتید می توانید ظروف متنوعی را برای این کار انتخاب کنید. مثلاً یک سینی عمیق بزرگ را می توان استفاده کرد تا تعداد بیشتری دانه داخل آن کاشت فقط حتماً به این نکته توجه داشته باشید که باید فاصله ای حدود 10 سانتی متر بین هر دانه قرار دهید.
حال نوبت به این رسیده است که با یک نایلون روی دانه ها را بپوشانید و بعد در مکانی قرار دهید که به طور غیر مستقیم نور داشته باشد قرار دهید. خاک آن بایستی همیشه نم دار و مرطوب باشد. بنابراین تا زمانی که دانه ها جوانه می زنند توجه زیادی به شرایط خاک داشته باشید تا از خشک شدن آن جلوگیری شود.
چنانچه تمامی مراحل را به خوبی انجام داده باشید و شرایط محیطی از دما و نور کافی برخوردار باشد معمولاً اولین نشانه های سبز شدن دانه ها بین 3 تا 5 هفته نمایان می شود و گیاه دیگر نیازی به نور مستقیم ندارد.