پخش زنده
امروز: -
شیخ حسینه واجد، نامی است که در چند روز اخیر در اغلب رسانههای جهان از او میگویند، زنی که تا دو روز پیش نخست وزیر بنگلادش بود، اما در پی اعتراضات از کشور گریخت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از دهلی نو، او از هشت ماه پیش، پنجمین دوره نخست وزیری اش را آغاز کرده بود، اما گمان نمیکرد به این زودی تاج و تخت را رها کند.
خانم حسینه در سال ۱۹۴۷ در یک خانواده مسلمان در بنگال شرقی هند به دنیا آمد.
پدر او شیخ مجیب الرحمن بود، رهبری ملیگرا که استقلال این کشور را از پاکستان در سال ۱۹۷۱ رهبری کرد و اولین رییس جمهور این کشور شد. او به «پدر ملت بنگلادش» معروف است.
در همان زمان، خانم حسینه در دانشگاه داکا از چهرههای سرشناس جنبش دانشجویی محسوب میشد.
حسینه حدود ۲۱ سال بر بنگلادش حکمرانی کرد این دوره حاکمیت او را میتوان طولانیترین دوره ریاست دولت یک زن در جهان نامید.
پدرش چهار سال بعد از ریاست جمهوری در سال ۱۹۷۵ به دست مخالفان و با یک کودتای نظامی به همراه بیشتر اعضای خانواده ترور شد.
تنها حسینه و خواهر کوچکترش از آن حادثه جان به در بردند، چون در سفری خارج از کشور بودند.
حسینه واجد، شش سال در هند زندگی کرد. در سال ۱۹۸۱ به داکا پایتخت بنگلادش برگشت و به نماد دموکراسی کشورش تبدیل شد.
اعتراضات در بنگلادش از ماه ژوئن پس از آن آغاز شد که مطالبات گروههای دانشجویی برای لغو سهمیه بحث برانگیز مشاغل دولتی به جنبشی برای پایان دادن به حکومت او تبدیل شد.
محمد شهابالدین، رئیسجمهور بنگلادش، ساعاتی پس از کناره گیری شیخ حسینه و قدرت گرفتن ارتش، دستور آزادی خالده ضیا، نخستوزیر سابق زندانی و رهبر اصلی مخالفان را صادر کرد.
مجلس این کشور نیز منحل شد.
ژنرال وقار الزمان فرمانده ارتش بنگلادش در یک برنامه تلویزیونی دولتی گفت که حسینه استعفا کرده و ارتش دولت موقت تشکیل خواهد داد.
او افزود: کشور آسیبهای زیادی دیده، اقتصاد ضربه خورده است و بسیاری از مردم کشته شده اند اکنون زمان توقف خشونت فرا رسیده است.
فرمانده ارتش بنگلادش اعلام کرد منع آمد و شد اعمال شده برای سرکوب اعتراضات در سحرگاه سه شنبه را لغو خواهد کرد.
برخی رسانه هاب محلی از حمله به خانههای متحدان حزب عوامی لیگ حزب شیخ حسینه و همچنین ایستگاههای پلیس یورش خبر داده اند.
جمعیت معترض مجسمههای پدرش شیخ مجیب الرحمن، قهرمان استقلال کشور را شکستند و موزهای را که به او اختصاص داده شده بود، به آتش کشیدند.
در بنگلادش سابقه چند کودتا وجود دارد.
ارتش در ژانویه ۲۰۰۷ پس از ناآرامیهای سیاسی گسترده وضع اضطراری اعلام کرد و یک دولت موقت تحت حمایت ارتش را به مدت دو سال روی کار آورد.
رئیسجمهور بنگلادش در بیانیهای اعلام کرد که در جلسهای "به اتفاق آرا تصمیم گرفته شد تا بیگم خالده ضیا، رئیس حزب ملیگرای بنگلادش (BNP) فورا آزاد شود.
خالده ضیاء، ۷۸ساله، به اتهام فساد مالی در سال ۲۰۱۸۰ به ۱۷ سال زندان محکوم شده بود.
حسینه عصر دیروز پس بعد از نشستن بالگردش در پایگاه نیروی هوایی هندون در قاضی آباد ایالت اوتار پرادش - در حدود سی کیلومتری دهلی - با آجیت دوال مشاور امنیت ملی هند دیدار کرد.
نیروهای امنیتی مرزی هند در سراسر مرز ۴۰۹۶ کیلومتری این کشور با بنگلادش در حالت آماده باش هستند و به فرماندهان میدانی دستور داده شده تا برای هر چیزی آماده باشند.
راه آهن هند تمام قطارها به بنگلادش را متوقف کرده و شرکت هواپیمایی ایر ایندیا دو پرواز روزانه خود به داکا را لغو کرده است.
شرکت هواپیمایی ایندیگو نیز تمام پروازهای خود را برای سی ساعت آینده به حالت تعلیق درآورده است.
اولین بار در سال ۱۹۹۶ نخست وزیر شد، اما در سال ۲۰۰۱ از رقیب خود خانم خالده ضیا شکست خورد.
در سال ۲۰۰۹ دوباره به قدرت بازگشت و تا دو روز پیش بر کشور حکمرانی میکرد، اما اکنون دیگر مردم کشورش او را نمیخواهند. مجبور به فرار شد. شیخ حسینه حالا به طور موقت به هند پناه آورده است، هرچند میگویند در هند منتظر اعطای پناهندگی از سوی انگلستان است.......
اظهارات:
۱- هارش شرینگلا - سفیر اسبق هند در بنگلادش
۲- آلوک بانسال - کارشناس
۳- گائورو گوگویی - عضو مجلس هند