پخش زنده
امروز: -
روابط بنگلادش و هند پس از گذشته یک ماه از فرار نخست وزیر سابق بنگلادش به دهلی نو پیچیده تر شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از دهلی نو، یک ماه از فرار شیخ حسینه واجد نخست وزیر سابق بنگلادش از این کشور و پناه بردن به هند گذشت. در این ایام هیچ عکس و فیلمی از او منتشر نشده است.
ابتدای خروج او از داکا تصور میشد شیخ حسینه مدت کوتاهی در هند بماند، اما طبق برخی گزارشها درخواست پناهندگی او از انگلیس، آمریکا و امارات تاکنون بی پاسخ مانده است.
در پانزده سال اخیر بنگلادش نه تنها یک کشور همسایه بلکه شریک راهبردی و یک متحد نزدیک برای هند بود که امنیت مرزی هند به ویژه در ایالتهای شمال کشور را تامین کرده بود.
بیش از ۴ هزار کیلومتر مرز مشترک بین دو کشور وجود دارد.
حسینه در مدت حکومت خود از سال ۲۰۰۹ تا امسال بسیاری از گروههای شبهنظامی مخالف هند را سرکوب و چندین اختلاف مرزی با هند را دوستانه حل و فصل کرد.
روابط تجاری دو کشور در ۱۵ سال اخیر شکوفا شد. هند از طریق بنگلادش به راههای مختلفی از جاده گرفته تا رودخانه و قطار دسترسی پیدا کرد تا کالاها را به ایالتهای شمال شرقی خود حمل کند.
از ۲۰۱۰ میلادی هند بیش از ۷ میلیارد دلار به عنوان خط اعتباری برای طرحهای زیربنایی و توسعه بنگلادش داده است.
هند و بنگلادش ۵۴ رودخانه مشترک دارند و اشتراک منافع آبی یک موضوع بحث برانگیز است.
محمد یونس رئیس دولت انتقالی بنگادش در جدیدترین اظهارات خود اعلام کرد شیخ حسینه باید تا زمانی که در هند میماند سکوت کند تا از پیچیدهتر شدن اوضاع جلوگیری شود.
یونس تاکید کرد که شیخ حسین باید به کشور بازگردانده و محاکمه شود. او از نزدیکی نخست وزیر سابق بنگلادش با هند انتقاد کرد و گفت: دهلی نو اسیر روایت خاصی شده است اینکه هند مدعی است بنگلادش بدون شیخ حسینه فاقد امنیت است و به افغانستان دیگری تبدیل خواهد شد اشتباه اشتباه است.
یونس به برخی حملات به اقلیتهای هندو در بنگلادش نیز اشاره کرد و گفت موضوع حملات به اقلیتها اغراق آمیز است، زیرا این حملات نتیجه یک تحول سیاسی است نه خشونت جمعی.
برخی رسانههای هند این سخنان یونس را ژست غیردوستانه توصیف کردند.
سال گذشته نخست وزیر هند و بنگلادش خط لوله دوستی گازوئیل بین دو کشور را افتتاح کرد. رسانه هی هند به نقل از برخی منابع مطلع اطلاع دادند که دولت هند اجرای طرح توسعه این خط لوله ۱۳۱ کیلومتر را به آن سوی مرزهای بنگلادش به طور موقت متوقف کرده است.
سیل اخیری نیز که در شرق بنگلادش جاری شد و دارایی میلیونها نفر بنگلادشی را از بین برد به بدگمانی بین دو کشور افزوده است با اینکه هند ادعای باز کردن عمد سد منطقه را رد کرد.