پخش زنده
امروز: -
سرپرست سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی گفت: تا پایان برنامه هفتم توسعه، فرسایش خاک باید ۲۰ درصد کاهش یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی شهرام شفیعی در مراسم گرامیداشت روز جهانی خاک و هفته پژوهش با اشاره به محدودیتهای منابع آب و خاک در کشور و این استان، گفت: تا پایان برنامه هفتم توسعه، فرسایش خاک باید ۲۰ درصد کاهش یابد و به ازای هر مترمکعب مصرف آب در استان ۲.۶ کیلوگرم محصول کشاورزی تولید شود.
وی با اشاره به فصول هفتم و هشتم برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: برای بخش کشاورزی در این برنامه، رشد سالانه ۵.۵ درصد در نظر گرفته شده است؛ همچنین، هدفگذاری شده تا پایان این برنامه، کشور در تولید ۹۰ درصد محصولات اساسی به خودکفایی برسد؛ کاهش ۵ درصدی واردات محصولات تراریخته و افزایش ۱۰ درصدی تولید بذرهای هیبریدی از دیگر اهداف تعیینشده است.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در ادامه به محدودیتهای موجود در منابع خاک و آب اشاره کرد و گفت: در بحث خاک، باید ۲۰ درصد از فرسایش خاک جلوگیری کنیم؛ در بخش آب نیز مصرف باید به ۶۵ میلیارد مترمکعب کاهش یابد و در افق ۱۴۱۱ این عدد به ۵۲ میلیارد مترمکعب برسد؛ از سوی دیگر، باید با هر مترمکعب آب، ۲.۶ کیلوگرم محصول کشاورزی تولید کنیم که وظیفهای بسیار سنگین و حیاتی است.
وی با تأکید بر چالشهای بخش کشاورزی افزود: کیفیت خاک و آب در برخی مناطق دچار مشکلات جدی است و آلودگی منابع آبی، بر کیفیت خاک تأثیر منفی گذاشته است؛ همچنین، اقدامات مرتبط با احیای دریاچه ارومیه فشار مضاعفی بر بخش کشاورزی وارد کرده است؛ در حال حاضر، معیشت بخش عظیمی از مردم به کشاورزی وابسته است؛ اما برنامههای جایگزین مؤثری برای این افراد طراحی نشده است.
وی تصریح کرد: کسری آب در دریاچه ارومیه ۱۳ میلیارد مترمکعب است؛ اما اقداماتی که تاکنون انجام شده تنها توانسته ۱۲۷ میلیون مترمکعب صرفهجویی ایجاد کند؛ علاوه بر این، مشکلاتی مانند محدودیت نیروی انسانی دولتی و ضعف در نظام بهرهبرداری، باعث کاهش ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی شده است.
مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان شرقی نیز در این همایش با بیان اینکه بزرگترین وظیفه این نهاد فرهنگ سازی است، گفت: این نهاد باید افراد مناسب، مطلوب و جامعه آینده را تربیت کند.
مسعود سعادتی با تاکید بر اینکه برای کاهش هزینههای مادی و اجتماعی جامعه و کاهش هزینه حکمرانی باید در آموزش و پرورش هزینه شود، افزود: استفاده درست از منابع آب و صرفه جویی در آن، استفاده بهینه از خاک و کاهش آلودگی محیط زیست، نیاز به فرهنگ سازی درست در بین دانش آموزان دارد و این کار موجب کاهش هزینههای اجتماعی میشود.
وی با اعلام آمادگی برای همکاری با دستگاههای متولی برای فرهنگ سازی در حوزههای خاک، آب و هوا، اظهار کرد: نوع برخورد در این حوزهها باید عقلانی و بنیادی باشد.
در این مراسم از ۲۰ پژوهشگر برتر و ۲۰ خادم نمونه خاک بخش کشاورزی استان تجلیل شد.