• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۴۴۹۵۷۳
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۳
سیاسی » دولت

عارف: دولت پیمانکار و مجری خوبی نیست و باید تسهیل‌گر باشد

معاون اول رئیس‌جمهور فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی ایران را یک مرکز راهبردی برای مشخص کردن مسیر کلان علمی و آینده کشور توصیف کرد و گفت: ارتباطات تنگاتنگ دولت و فرهنگستان‌ها فرصت و ظرفیت ارزشمند و معنوی است که باید از آن به خوبی استفاده کرد.

***عارف: دولت پیمانکار و مجری خوبی نیست و باید تسهیل‌گر باشد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای عارف صبح امروز (چهارشنبه) در جلسه هیأت امنای فرهنگستان‌ها در دولت چهاردهم که در فرهنگستان علوم برگزار شد، با بیان اینکه فرهنگستان‌ها دیگر با دولت احساس غریبی نمی‌کنند، افزود: باید مشکلات کشور برای ارایه راهکار‌ها و راهنمایی‌ها به فرهنگستان‌ها ارایه شود و انتظار داریم که فرهنگستان‌ها برای چالش‌های اصلی کشور به کمک دولت بیایند که در دولت چهاردهم و برنامه هفتم توسعه بر روی چالش‌های اساسی و طرح دقیق مسائل توجه ویژه‌ای شده است و دولت بنا دارد به حل این مسائل اساسی کشور بپردازد.

معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه وظایف و شرایط کشور ایجاب می‌کند که دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های دولتی نمی‌توانند به خوبی و کامل وظایف فکری انجام دهند و به دنبال پیگیری امور اجرایی کشور هستند، گفت: دولت چهاردهم نیاز به مشاوران و مستشاران امین و توجیه به مسائل کشور همانند فرهنگستان‌ها دارد و انتظار کلی دولت این است که در خلأ به دولت پیشنهادات ارایه ندهند.

آقای عارف با تأکید بر اینکه نیروی انسانی مزیت اصلی کشور است و فقط به این اتکا می‌توان راهبرد‌های اصلی نظام را اجرایی کنیم خاطرنشان کرد: نیروی انسانی سرمایه‌ای است که باید قدر بدانیم و فرهنگستان‌ها زبده‌ترین اساتید و نیروی انسانی برجسته را در اختیار دارند و این مزیتی است که هیچ تشکیلاتی در کشور از آن بهره‌مند نیست.

معاون اول رئیس‌جمهور در خصوص درآمد‌های انفال در کشور تصریح کرد: نگاه به انفال همواره درآمد دولت بوده است، اما درآمد دولت برخی از ارزش افزوده بر روی انفال است چرا که درآمد حاصل از آن برای نسل‌های آتی است که باید پاسخگوی مردم باشیم.

اقای عارف ادامه داد: وقتی از فرهنگستان‌ها به عنوان مستشاران برای تعالی کشور یاد می‌کنیم باید دید که چگونه می‌توان از این مزیت و نیرو‌ها برای سهیم شدن در اداره کشور استفاده کرد.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه بسیاری از وظایف فرهنگستان‌ها در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی نیز وجود دارد، گفت: باید فرهنگستان‌ها را فراتر از این مراکز علمی ببینیم و مطمئن باشیم که نظر فرهنگستان‌ها اجرایی می‌شود و اگر در جایگاه واقعی خودشان قرار گیرند، فرهنگستان‌ها به گونه‌ای فتوا و نظر دهند که مطالبه عمومی مردم و رسانه‌ها باشد و باید دید که چرا تاکنون این فتوای فرهنگستان‌ها اجرا نشده است.

آقای عارف همچنین در ادامه سخنان خود به چالش‌های پیش روی کشور در زمینه‌های آب، محیط زیست، بهره‌وری، ناترازی انرژی، عدم مشارکت بخش خصوصی و تغییر اقلیم اشاره کرد و در خصوص چالش آب در کشور گفت: مسئله آب بحرانی است که هیچ راه‌حلی جز نگاه علمی ندارد و باور داریم که می‌توانیم با کمک نظر اساتید و برجستگان علمی کشور حل کنیم و در این راستا توسعه بی‌رویه شهر‌ها مسئله مهمی است چرا که آب تهران حداکثر پاسخگوی ۸ میلیون نفر است، اما نزدیک به ۱۵ میلیون نفر جمعیت از این آب استفاده می‌کنند.

معاون اول رئیس‌جمهور در زمینه چالش محیط زیستی و کمک فرهنگستان‌ها به این مسئله افزود: احساس می‌شود امروز آلودگی هوا تبدیل به یک عادت شده است و آسان‌ترین راه‌حل تعطیل مدارس و ادارات است. تا چه زمانی می‌خواهیم به این روش‌های حل مسئله ادامه دهیم؟ از فرهنگستان‌ها می‌خواهیم که در این زمینه به دولت راهکار‌های خود را ارایه دهند.

آقای عارف با اشاره به اینکه ۲،۸ واحد از رشد اقتصادی ۸ درصدی از ارتقای بهره‌وری در کشور دیده شده است، تأکید کرد: روند ارتقا‌ء بهره‌وری در کشور مناسب نبوده و دستگاه‌ها به دلیل گرفتاری‌ها نمی‌توانند به این مسئله بپردازند که از فرهنگستان‌ها می‌خواهیم در این زمینه ورود کنند.

وی ادامه داد: کشور دچار ناترازی انرژی و کمبود گاز است و بخش عمده‌ای از زمان وزرای صنعتی برای حل مسئله کمبود گاز صرف می‌شود که همین ناترازی به رشد منفی اقتصادی، گرانی کالا‌ها و تورم منجر می‌شود.

معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: تکلیف برنامه هفتم ملی است و فرهنگستان‌ها همانند دولت بر روی این مسئله کار کنند تا به بهره‌وری مثبت و در نهایت به هدف ۲،۸ واحدی سهم بهره‌وری از رشد اقتصادی برسیم که معتقدیم با وجود مزیت نیروی انسانی می‌توان به هدف مهم ارتقاء بهره‌وری نائل شویم.

دکتر آقای سازوکاری بخش خصوصی در اقتصاد کشور حاکیمت پیدا کند و فرهنگستان‌ها یک راهکار علمی برای میدان‌داری بخش خصوصی ارایه دهند تا تمرکز اجرایی برای دولت به حداقل برسد.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به مسئله تغییر اقلیم در جهان و نگاه سیاسی برخی کشور‌های قدرتمند در جهان به مسئله تغییر اقلیم تأکید کرد: تغییر اقلیم متوجه کشور‌های در حال توسعه شده است و در حوزه‌های مختلف همانند کربن و گوگردزدایی، گرم شدن زمین و استفاده از سوخت‌های فسیلی نگاه به سمت کشور‌های در حال توسعه می‌شود و برای نمونه در حوزه سوخت‌های فسیلی مطرح می‌کنند که در ۱۵ سال آینده به نفت نیازی نیست و این در حالیست که به دنبال فلج کردن کشور‌های دارای نفت هستند و یا در زمینه گوگردزدایی به دنبال این هستند که کشتی‌های دارای سوخت گوگردی را به دریا‌ها راه ندهند که تمامی این اهداف ظاهر رعایت مسائل محیط زیستی دارد، اما در پشت آن اهداف دیگری نهفته است.

آقای عارف ادامه داد: در طول سالیان گذشته همواره بر روی مباحث محیط زیستی تأکید شده است، اما هیچ اتفاق خاصی نیفتاد که یا به دلیل تسلیم شدن به کنوانسیون‌ها است و یا اینکه از حل این مسائل عبور کرده‌ایم و اگر به این نتیجه رسیدیم که تمام اقدامات برخی کشور‌ها در خصوص مسائل محیط زیستی درست است باید آمادگی‌های لازم برای مواجهه با آن را داشته باشیم.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به رویکرد استفاده از ظرفیت دریا و اهمیت منطقه مکران در این خصوص، تأکید کرد: توجه به مکران یکی از مهمترین‌های راهبرد دولت چهاردهم برای اجرای سیاست‌های اقتصاد دریامحور است که از این موضوع مهم غفلت کردیم و بخش عمده‌ای از آن به عدم توجه فرهنگستان‌ها نیز بازمی‌گردد و از مرز‌های گسترده دریایی و مزیت وجود دریا در شمال و جنوب کشور استفاده نکردیم و باید دید فرهنگستان‌ها در طول این سالیان چگونه موضع‌گیری کردند و در حال حاضر که توجه به اقتصاد دریا یکی از سیاست‌های مهم اقتصادی دولت شده است، فرهنگستان‌ها برنامه‌ای برای کمک به دولت در این حوزه داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: توسعه مکران نباید یک برنامه چهارساله باشد بلکه امری باثبات و کلان در نظر گرفته شود.

معاون اول رئیس‌جمهور با قدردانی از زحمات و تلاش‌های فرهنگستان‌ها در طول دهه‌های گذشته خاطرنشان کرد: باید بررسی کلی در خصوص خروجی عملکرد این فرهنگستان‌ها داشته باشیم و اینگونه در کشور جا افتاده است که در هر بخشی که دانشگاه‌ها نمی‌توانند ورود کنند این وظیفه به دوش فرهنگستان‌ها است، اما دیدگاه دولت نسبت به اقدامات این بخش، ملی و سیاست‌گذاری کلان برای کشور است.

آقای عارف به مسئله تغییر مرکز سیاسی کشور اشاره و تأکید کرد: این مسئله به صورت جدی مطرح شده است که آیا می‌توانیم در شهر تهران بمانیم یا خیر و تحت چه شرایطی تهران می‌تواند مرکز سیاسی کشور باشد؟ که یکی از پیشنهادات مکران بود که به دلیل نگاه کلاسیک و سنتی که رفتن به مرز‌ها به دلیل حمله نظامی خطرناک است مباحث مختلفی در کشور مطرح شد که البته بسیاری از این مسائل کلاسیک امروزه مطرح نیست و در داخل کشور احساس می‌شود که آب برای مرکز سیاسی کشور نداریم.

وی در این زمینه ادامه داد: در بسیاری از کشور‌های جهان جدایی مرکز سیاسی و تجاری انجام شده است و به طور طبیعی مرکز سیاسی تبدیل به مرکز تجاری می‌شود، اما در ایران این موضوع (جدایی مرکز سیاسی و تجاری) امکان‌پذیر نیست و حال باید فرهنگستان‌ها به دولت کمک کنند که آیا رفتن به جنوب کشور و یا هر نقطه دیگر برای تغییر پایتخت درست است یا خیر؟

آقای عارف در ابتدای سخنان خود با اشاره به برخی از اقدامات در اوایل دهه ۶۰ در خصوص فرهنگستان‌ها گفت: پس از طرح انحلال فرهنگستان‌ها یک خلأ فکری در کشور احساس شد، اما این مراکز یک مرجع علمی برای کشور هستند.

وی با بیان اینکه فرهنگستان‌ها یک نهاد راهبردی علمی برای کشور می‌دانیم که کمک دولت برای حل مشکلات هستند، گفت: فرهنگستان‌ها چه فتوایی برای حل مشکلات ارایه می‌دهند و این مراکز به دنبال اینکه یک تصمیم اجرایی می‌شود یا خیر نباشند و ما در دولت چهاردهم این نگاه را به فرهنگستان‌ها داریم که درباره سیاست‌های کلان به دولت کمک کنند و مقدمات سیاست کلان باید در فرهنگستان‌ها مطرح شود.

آقای عارف افزود: باید به اعضای فرهنگستان‌ها مصونیت داد و هیچ کسی در امور آنان دخالت نکند و با استقلال رأی و دغدغه ملی و انقلابی نظرات خود را برای اداره کشور ارایه دهند و نباید ملاحظه‌کاری‌ها در فرهنگستان‌ها حس شود.

همچنین در این جلسه که با حضور روسای فرهنگستان‌های جمهوری اسلامی ایران و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونین علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان و حقوقی رئیس‌جمهور برگزار شد، گزارش‌های حسابرسی و صورت مالی فرهنگستان‌ها در سال ۱۴۰۲، بودجه تحصیلی سال ۱۴۰۳ فرهنگستان‌ها، گزارش تصمیمات جلسات کمیسیون‌های دائمی فرهنگستان‌ها و دستورکار‌های پیشنهادی بحث، بررسی و مصوب شد.

در بخش دیگری از این جلسه سیاست‌ها، برنامه‌ها و راهکار‌های پیشنهادی فرهنگستان‌ها در خصوص چالش‌های جامعه در حوزه‌های محیط زیستی؛ تعاملات بین‌المللی، رفع ناترازی‌ها، مشکلات آموزشی، آب، انرژی و تغییر اقلیم پرداختند.

همچنین آقای عارف پس از این جلسه از مراحل ساخت و پیشرفت فیزیکی موزه ملی علوم و فناوری ایران به همراه دکتر حدادعادل بازدید کرد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تجدید بیعت عشایر ایران با آرمان های شهدا در رزمایش مشهد شهیدان شلمچه
روحیه بسیجی، ضامن پیشرفت ایران و خنثی‌کننده توطئه‌ها
پیشنهاد ۵۰ همتی برای تامین کالابرگ تا دهک هفت
سرنگونی۱۷ پهپاد متخاصم توسط پدافند ارتش در غرب کشور
تفکر بسیجی بزرگترین دستاورد انقلاب است
همایش کتابخوانی یار مهربان در اهواز برگزار شد
روان سازی ترافیک با ساخت زیرگذر شهدا در بوکان
علم آموزی و آگاهی سیاسی؛ مهمترین رسالت دانشجویان
تیراندازی گارد ساحلی یونان به سوی قایق ماهیگیری ترکیه
راه اندازی مرکز آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی باغ گیاه شناسی و جنگل آموزشی و تحقیقاتی
بسیج یاری‌رسان کشور و مردم در همه شرایط
برپایی جشنواره خلاقیت‌های علمی _پژوهشی با شرکت در یاسوج
آغاز به کار نمایشگاه بین المللی گردشگری آنکارا با حضور ایران
برگزاری یادواره شهدای بندر تیاب
اجرای رزمایش جهادی تخصصی در عرصه‌های دامی و زراعی هفتکل+فیلم
آسمان آبادان و خرمشهر باز هم در محاصره ذرات آلوده هوا
پرونده قتل عمد در میاندوآب با صلح اولیای دم خاتمه یافت
بسیج در تمامی مشکلات وبحران‌ها پیش‌قدم در دفاع از کشور است
تولید بیش از ۷۴۰ هزار تن اوره و آمونیاک
یک محکوم به قصاص در میاندوآب به حرمت حضرت فاطمه زهرا (س) بخشیده شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
امامی، آذرپیرا و زارع به دیدار فینال راه یافتند - قاسمپور در شانس مجدد
­کشتی آزاد بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ۱ نشان طلا و ۱ برنز ایران در ۲ وزن نخست
حل مشکلات ترافیکی شرق مازندران با ساخت یک پل
سومی ایران در جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی تا پایان روز دوازدهم
ماجرای چند ماه هدر رفتن آب
­رحمان عموزاد نخستین آزادکار طلایی ایران
سفر رئیس جمهور به قزوین
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام صدیقی
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
تازه ترین تصاویر حضور وزیر میراث فرهنگی در زنجان
شهادت دو تن از پاسداران در حین آموزش سلاح نیروهای پاسدار جوان
واکنش زلنسکی به توافق پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده
شیوه جداسازی یارانه‌های اعضای خانوار تغییر کرد
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)