محدود شدن کشورهای مقصد صادرات فرش دستباف خراسان رضوی
کشورهای مقصد فرش دستباف صادراتی خراسان رضوی به کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس محدود شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، معاون بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: پیش از فشارهای اقتصادی که از خارج کشور بر ایران تحمیل می شود، صادرات فرش دستباف خراسان رضوی به کشورهای اروپایی و آمریکایی و یک سری کشورهای آسیایی انجام می گرفت و آمریکا، آلمان و کانادا جزو مشتری های همیشگی این محصول بودند.
علی غفوری مقدم با بیان اینکه زمانی صادرات فرش دستباف از کشورمان به ۲ میلیارد دلار می رسید، اظهار کرد: اکنون این میزان صادرات به ۴۵ میلیون دلار رسیده است، از سوی دیگر مشکلات اقتصادی و افزایش قیمت فرش نیز بر بازار داخلی تاثیر گذاشته و فروش فرش دستباف کاهش یافته و به یک کالای لوکس تبدیل شده است.
غفوری مقدم اضافه کرد: با توجه به موانعی که در مسیر صادرات فرش دستباف کشور و محدودیتهایی از محل صادرات به کشورهای دیگر وجود دارد، بی تردید سوء استفاده هایی نیز انجام می گیرد بنابراین ممکن است برخی از محصولات فرش با برندها و عناوین دیگر کشورها در بازار جهانی عرضه شود.
معاون صمت خراسان رضوی با اشاره به کسادی بازار بر فعالیت بافندگان فرش، شمار بافنده های فعال در استان را ۴۰ هزار نفر ذکر کرد و گفت: از این تعداد حدود هشت هزار نفر زیر پوشش بیمه هستند.
وی با اشاره به حضور ۱۹ نفر از هنرجویان هنرستانهای فنی و حرفه ای و کار و دانش خراسان رضوی در المپیاد ملی فرش ایران در اصفهان گفت: المپیاد فرش دستباف ایرانی با هدف ایجاد انگیزه، رقابت و سنجش سطح دانش و مهارت هنرمندان عرصه هنرـ صنعت فرش در دو سطح دانش آموزی و دانشجوئی برای هنرجویان و علاقمندان به این رشته برگزار شد.
غفوری مقدم خاطر نشان کرد: این المپیاد هر ساله یک مرتبه و بصورت دو مرحله ای (استانی و کشوری) برگزار می شود، دانش آموزان و دانشجویان منتخب که در مرحله المپیاد استانی رتبه و امتیاز لازم را کسب کرده باشند، به مرکز ملی فرش ایران معرفی شده اند و در المیپاد ملی در سطح دانش آموزی یا دانشجویی وارد رقابت کشوری خواهند شد تا در نهایت پس از آزمون تئوری و عملی، منتخبان کشوری مشخص، معرفی و تجلیل شوند.
وی هدف از برپایی المپیاد کشوری فرش دستباف را ایجاد انگیزه به منظور تحصیل علوم و کسب مهارت های علمی هنرجویان و دانشجویان فرش دستباف دانست و باعث شناسایی هنرجویان و دانشجویان مستعد و نمونه در سطح کشور و استان برشمرد.
معاون صمت خراسان رضوی گفت: این رویداد تاکنون ۶ دوره در استان تهران، سه دوره در استان خراسان رضوی، ۲ دوره در استان کرمان، یک دوره در استان یزد، یک دوره در استان فارس، یک دوره در استان اصفهان (شهر کاشان) و یک دوره در استان آذربایجان شرقی برگزار شده است.
وی خاطر نشان کرد: در پانزدهمین المپیاد فرش دستباف کشوی که در سال ۱۴۰۲ در شهر مشهد مقدس برگزار شد، تعداد ۷۶ نفر دانشجو و ۸۴ نفر دانش آموز در مجموع ۱۵۰ نفر از ۲۳ استان حضور داشتند و به رقابت پرداختند.
وی اضافه کرد: شانزدهمین المپیاد فرش دستباف ایرانی به میزبانی شهر هنرپرور اصفهان از ۲۸ تا ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۴ در چهار رشته بافت، طراحی، رنگرزی و مرمت و در سطح دانش آموزی و دانشجویی با حضور ۱۵۹ نفر برگزار شد که از این تعداد ۱۹ نفر از دانش آموزان خراسان رضوی بودند و موفق به کسب رتبه نخست تیمی در این دوره از رقابتها شدند.
۸۹ کارگاه تولیدی متمرکز و غیرمتمرکز تولید فرش دستباف در مشهد و سایر شهرستانهای استان با ۶ هزار و ۲۲ بافنده وجود دارد که ظرفیت تولید سالانه ۴۴ هزار مترمربع فرش دستباف دارند. بافندگان فرش دستباف در استان خراسان رضوی به صورت فصلی و به صورت آزاد فعالیت می کنند، به همین دلیل میزان تولید سالانه فرش تغییر می کند اما سرانه تولید فرش دستباف ۶ مترمربع است.