پخش زنده
امروز: -
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: ۴۵ درصد کل بارشهای کشور را معمولاً در زمستان دریافت میکنیم، در زمستان امسال یک عقبافتادگی حدود بیش از ۴۰ درصدی داشتیم و در بهار نیز حدود ۱۴ درصد عقبماندگی داشتیم و با بارشهای انجام شده کمبود بارشها جبران نشد.
به گزارش خبرگزاری صداسیما، "عیسی بزرگزاده" گفت: هماکنون۴۲ شهر کشور در ۲۲ استان مشکلات جدی آب دارد ولی در میان آنها تهران، مشهد، اصفهان، بندرعباس، اراک و ساوه در اولویت بالاتری قرار دارند. امسال برای خوزستان نیز از نظر کشاورزی نگرانیهای داریم که در حال مدیریت آن هستیم و از تمام امکانات کمک میگیریم که مشکلی نداشته باشیم.
سخنگوی صنعت آب کشور افزود: وضعیت آب کشور به حدی پیچیده است که برای نجات آن یک راهکار وجود ندارد و باید بستهای از راهکارها را همزمان به کار بگیریم. باید همه ابزارهای مختلف و نهاد بازار و نهاد اجتماع را فعال کنیم و اصلاحاتی را در سبک کار دولتیها ایجاد کنیم. در دولت چهاردهم و با دستور رئیسجمهور و شورای عالی آب،۵ برنامه و ۴۹ اقدام طرحریزی کردیم که ابعاد مختلف را پوشش خواهد داد تا بتوانیم وضعیت آب کشور را بهتر کنیم.
وی اظهار کرد: ۴۵ درصد کل بارشهای کشور را معمولاً در زمستان داریم، در زمستان یک عقبافتادگی حدود بیش از ۴۰ درصدی داشتیم و در بهار نیز حدود ۱۴ درصد عقبماندگی داشتیم ولی باز با بارشهایی که آمد جبران نشد. تا همین لحظه نسبت به بلندمدت ۳۵ درصد در میانگین کشوری عقب هستیم و ۲۶ درصد هم نسبت به پارسال عقب هستیم؛ البته استانهایی مثل گیلان و مازندران شرایط بهتری دارند.
وی ادامه داد: منابع آب تهران از دو منبع کلی منابع آب سطحی و زیرزمینی تامین میشود که منابع آب سطحی هم باز به دو بخش تقسیم میشود؛ سدهای شرق تهران یعنی لار، لتیان، ماملو و سدهای غرب تهران یعنی طالقان و امیرکبیر. دو سامانه نیز داریم؛ سامانه غرب تهران و سامانه شرق تهران که در میانههای تهران به همدیگر میرسند، ما با انعطافپذیریهای درونشهری کاری میکنیم که این دو سامانه به هم کمک کنند اگر یک سد آب کمتری دارد از سد دیگر کمک میگیریم یا برعکس.
سخنگوی صنعت برق تاکید کرد: دیگر از دوران «پرآبی» و یا حتی «متوسط آبی» گذر کردهایم، به دلیل اینکه تهران خیلی بزرگ شده است، «تهران آبی»، فقط «تهران مناطق ۲۲ گانه» نیست. تهران مناطق ۲۲گانه در سال حدود یک میلیارد و دویست میلیون متر مکعب مصرف آب دارد، اما تهران آبی یک میلیارد و هشتصد میلیون متر مکعب آب مصرف میکند که آبیک قزوین، تمام استان البرز و کرج، مناطق ۲۲گانه تهران، ورامین، پاکدشت، بومهن، رودهن و پردیس را شامل میشود که همه از یک منبع یعنی منابع آب زیرزمینی محدود تهران و این پنج سد استفاده میکنیم. شرایط شکننده است، هر کسی که بگوید تهران مشکل آب ندارد به مسئله آگاه نیست.
بزرگزاده درباره هدررفت ۳۵ درصدی آب در لولهکشیهای سطح تهران ابراز داشت: این مسئله در کل کشور ۳۰ درصد است که به آن هدررفت گفته نمیشود، ما میگوییم حدود ۳۰ درصد «آب به حساب نیامده»، آب به حساب نیامده شامل سه جز است؛ یک جز آن هدررفت واقعی آب است، یک جز دیگر آن استفاده غیرمجاز و بدون کنتور برخی از مردم از آب است؛ بنابراین در حقیقت شهروند از آن استفاده میکند، ولی وزارت نیرو آببهای آن را نمیگیرد، یک درصد نیز طبق قانون مکانهایی مانند مراکز فرهنگی است که یا نباید آببها بگیریم یا نیمبها میگیریم که در شهرهای مختلف شرایط خاص خود را دارد. آن چیزی که واقعاً هدررفت فیزیکی آب در تهران است اتفاقاً خیلی کمتر است؛ البته به جز بافت قدیم.
وی تصریح کرد: در کشور نیز حدود ۱۵ درصد در مناطق مختلف هدررفت فیزیکی آب داریم و باید به این نکته توجه داشت که این رقم در هیچ جای دنیا صفر نیست. ما فقط در تهران ۲۱ هزار کیلومتر طول خط انتقال آب وجود دارد و نمیتوان نشت آب را در ۲۱ هزار کیلومتر کنترل و تعمیر کرد. ما فقط در جاهایی که بیشترین نشت را دارد میتوانیم تعمیر کنیم و همیشه یک مقدار نشتی وجود دارد.
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: فرض کنید یک شهروند رفتار غیرقانونی انجام میدهد و آب را به صورت غیرمجاز از پشت کنتور برمیدارد، ما آن را جزو آب بدون درآمد حساب میکنیم ولی بههرحال شهروند از آن استفاده میکند و هدر نمیرود.
بزرگزاده یادآور شد که نهاد دولت باید نقش خود را کم کند و حداکثر به ۴۰ درصد برساند. نهاد بازار باید فعال شود و یک نقش حدوداً ۳۳ درصدی و نهاد اجتماع نقش حدود ۲۷ درصدی را بپذیرند.
سخنگوی صنعت آب کشور خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم بندهایی آمده که تخصیص آب به صنایع به جز صنایع غذایی، دارویی و آشامیدنی و از این دست از منابع آب متعارف درون سرزمینی ممنوع است و باید از منابع آب نامتعارف یعنی دریا و پساب استفاده شود و این قانون را با قدرت اجرا خواهیم کرد.
وی افزود: ما بیش از ۴۰۰ واحد صنعتی پرآبطلب را شناسایی کردیم که حدود یک میلیارد مترمکعب آب مصرف میکنند و به آنها ابلاغ کردیم که طی برنامه زمانبندی منطبق بر مفاد برنامه هفتم و تبصره ۸ قانون ۱۴۰۲ با یک برنامهریزی باید به سراغ منبع آب نامتعارف بروند. مدتی است هر صنعت بزرگ پرآبطلبی که میخواهد مجوز بگیرد از ما استعلام میگیرد و ما این امر را با دقت نظر پیاده میکنیم.