• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۴۰۶۹۵
تاریخ انتشار: ۱۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۸
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

رونمایی از نسخه‌های خطی و تمبر‌های تاریخی «عید قربان»

کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، به مناسبت گرامیداشت عید سعید قربان، منتخبی از آثار این گنجینه را معرفی کرد.

رونمایی از نسخه‌های خطی و تمبر‌های تاریخی «عید قربان»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مجموعه‌ای از نسخه‌های خطی، اسناد تاریخی و تمبر‌های یادبود در کتابخانه و موزه ملی ملک وجود دارد که روایتگر عید قربان و آداب مرتبط با آن است.

کتابخانه ملی ملک، حافظ نسخه‌های خطی ارزشمندی در موضوعات مختلف همچون عید قربان است. از جمله این نسخه‌ها می‌توان به نسخه «خطبه عید قربان» با محوریت نماز و خطبه‌های عید قربان اشاره کرد که به مُهر‌هایی به نام‌های محمدرضا بن محمد حسینی، مرتضی، محمدرضا حسینی و... مزین است. این اثر به‌خط نستعلیق بر روی دو برگ کاغذ ترمه ۱۷ سطری نخودی‌رنگ، در قرن ۱۱ هجری قمری کتابت و با چرم تیماج قهوه‌ای ضربی طلاپوش، مجلد شده است.

از دیگر آثار خطی این مجموعه می‌توان از نسخه «آداب عید قربان» نام برد که توسط محمد حسن بن ملا علی بیگ بر روی کاغذی رنگارنگ در سال ۱۲۹۶ قمری هم‌زمان با دوره قاجار نگاشته و با چرم میشن نیز مجلد شده است.

نسخه خطی دیگری نیز از این کاتب با موضوع آداب عید قربان و عید فطر در گنجینه ملک وجود دارد که در همین سال، نوشته شده است. این سه اثر خطی از جمله آثار وقفی حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک است.

در این موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی، اسناد تاریخی نفیسی نیز نگهداری می‌شود. بخش عمده‌ای از این میراث مکتوب مربوط به اسناد خانوادگی و اداری حاج حسین آقا ملک به‌ویژه اسناد دوره قاجار است. برخی از نامه‌های موجود در این مجموعه اسناد، بیانگر اهمیت عید قربان و تبریک آن در خاندان ملک است.

به‌طور مثال، می‌توان از «نامه محمد کاظم ملک التجار از تهران به فرزندش حسین آقا ملک در مشهد در مورد صدقه دادن و گوسفند قربانی کردن، در سال ۱۳۳۳ هجری قمری» و «تلگراف باقر پیرنیا از مشهد به حسین ملک و تبریک عید قربان در ۱۲ اسفند ۱۳۴۷»، نام برد.

موزه ملی ملک به‌عنوان نخستین موزه وقفی ـ خصوصی کشور دارای مجموعه نفیسی از تمبر‌های دوره‌های مختلف تاریخی است. در بین این آثار، تمبر‌هایی به چشم می‌خورد که با هدف بزرگداشت عید قربان با نقوش مناسبتی، منتشر شده است.

به‌طور نمونه، می‌توان از سه تمبر ۱۰ ریالی عید قربان متعلق به سال‌های ۱۳۶۱، ۱۳۶۳ و ۱۳۶۵ شمسی نام برد که از جمله آثار وقفی حاج حسین آقا ملک است. تصویر‌هایی از حضور مردم در مراسم حج، خانه کعبه، مسجد النبی و...، بر روی این تمبر‌ها به چشم می‌خورد.

از دیگر تمبر‌های یادبود عید قربان این موزه می‌توان به تمبر یادبود اهدایی محمود کاظمی به کتابخانه و موزه ملی ملک اشاره کرد که به ارزش ۱۲ ریال در ۱۵ مرداد ۱۳۶۶ توسط شرکت پست جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسیده است. تصویر رنگی مسجد النبی و حجاج و عبارت‌های «عید قربان۱۳۶۶»، «عید الاضحی المبارک ۱۴۰۷» و «EID UL - ADHA ۱۹۸۷» به زبان‌های فارسی و انگلیسی بر روی این تمبر، قابل مشاهده است.

همچنین موزه ملی ملک دارای پاکت‌های مُهر روز با مهرمخصوص تاریخ‌دار پستی است که به مناسبت عید قربان درسال‌های۱۳۶۱، ۱۳۶۵ و ۱۳۶۶ شمسی، چاپ و باطل شده است.

کتابخانه و موزه ملی ملک، در سال ۱۳۱۶ شمسی، وقف حرم مطهر رضوی شده و در حال حاضر، همه‌روزه به جز روز‌های تعطیل، در ساعات ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰، به نشانی تهران، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان سی‌تیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)، آماده خدمات‌رسانی به دوستداران تاریخ و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی است.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزاری جشنواره ارتقای شفافیت در زمینه سند تحول قوه قضاییه
محوطه ارگ سلطانیه زنجان ، نیازمند احیا و مرمت
لرستان میزبان نشست کانون های طلاب هلال احمر
بحران خاک در ایران جدی‌تر از بحران آب
وداع با دده موسلوم؛ نغمه‌های فاخر آشیقی جاودانه ماند
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۱۱ آذر ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
مجازی شدن دانشگاه‌های استان سمنان تا پایان هفته
برگزاری همایش تخصصی سرمایه گذاری با عنوان «آینده‌ای که می‌سازیم» درقم
مصاف چوکا تالش و اسپاد تهران در ایستگاه هفتم لیگ دسته دوم فوتبال
استمرار کاهش کیفیت هوا در سمنان
کشف احتکار ۱۰۰ میلیارد ریالی در مراغه
علوی: تکلیف حضور در مراسم قرعه‌کشی جام جهانی فردا مشخص می‌شود
برگزاری مسابقه نقاشی در تبریز
تمدید تعطیلی فرهنگسرا‌های کیش تا جمعه ۱۳ آذر
سال گذشته مانور پدافندی بامحوریت مراکز هسته‌ای در قم برگزار شد
بسته خبر‌های کوتاه ۱۰ آذر در یک نگاه
چاپ کتاب مجموعه بازی‌های آموزشی در آباده
تعطیلی یک دفتر خدمات مسافرتی و گردشگری در رشت
فعالیت حضوری مدارس استان کرمان؛ ۱۱ و ۱۲ آذر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دانشگاه‌ها و مدارس فارس، فردا مجازی شد
برترین آثار عکاسی خیابانی ۲۰۲۵
اساتید دانشگاه یاسوج در فهرست دانشمندان یک درصد برتر جهان
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور
پاسخ به پرسش‌های متداول طرح جدید بنزین
بازدید رئیس رسانه ملی از فدراسیون کشتی و دیدار با ملی پوشان
دشمن خطا کند هزینه سنگینی به او تحمیل می‌کنیم
ادامه آموزش غیرحضوری دانشگاه‌ها و مدارس استان تهران
شیوع آنفولانزا و غیر حضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های هرمزگان
نارکو تروریسم؛ بهانه تازه واشینگتن برای فشار بر کاراکاس
پیش بینی هواشناسی هرمزگان دهم آذر ماه
ارائه خدمات توانبخشی به سالمندان و معلولان آذربایجان شرقی
پیگیری وضعیت سلامت آقای رضا امیرخانی از سوی رهبر انقلاب
درخشش تیم خردسالان آذربایجان‌شرقی در مسابقات تکواندو
تردید‌ها درباره سلامتی ترامپ با انتشار‌ام‌آر‌آی وی
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۴۳ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
آتش‌افروز هیرکانی بازداشت شد  (۱ نظر)
غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی چهار شهر و ۲۰ روستای استان مرکزی  (۱ نظر)
امیر حاتمی: آماده‌ایم پاسخ درهم شکننده‌ای به دشمن بدهیم  (۱ نظر)
با وجود تاخیر در تحویل خودروها؛ اقدام سایپا برای پیش‌فروش خودرو  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
خشک شدن ذخایر آبی اروپا  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
پدافندهوایی ارتش همیشه در حالت آماده‌باش کامل است  (۱ نظر)
جانباز سرافراز محمود باقری گزنی به همرزمان شهیدش پیوست  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)
ساخت مسابقه «عائله اَل اَله» در رادیو چی چست  (۱ نظر)