پخش زنده
امروز: -
دولت هند با قراردادن زبان فارسی در فهرست زبانهای کلاسیک، جایگاه تاریخی این زبان را در فرهنگ و تمدن شبهقاره به رسمیت شناخته است.
قهرمان سلیمانی، رئیس مرکز تحقیقات زبان فارسی و نماینده بنیاد سعدی در دهلی نو در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: در سال ۲۰۲۰ دولت هند قانونی تصویب کرد که به موجب آن، ده زبان، «زبانهای کلاسیک هند» شناخته شدند و در میان این زبانها، زبان فارسی نیز جای گرفت؛ این در حالی است که هند سرزمینی با تنوع زبانی و فرهنگی بسیار گسترده است .
سلیمانی با تأکید بر اهمیت این انتخاب گفت: انتخاب زبان فارسی به عنوان زبان کلاسیک هند، تصمیمی هوشمندانه و دقیق بود؛ چرا که فارسی بهمدت ۸۰۰ سال، زبان فرهنگ، ادب، هنر و زبان دیوانی سراسر شبهقاره هند بوده است.
او افزود: از جنوب تا شمال هند، مکاتبات رسمی به زبان فارسی بوده و این زبان، نقشی واسطهای میان اقوام گوناگون ایفا میکرده است؛ حتی در مکاتبات رسمی پادشاهان نپال و چین، زبان فارسی کاربرد داشته است.
رئیس مرکز تحقیقات زبان فارسی و نماینده بنیاد سعدی در دهلی نو با بیان اینکه گنجینه گستردهای از منابع فارسی در هند همچنان ناشناخته باقی ماندهاست، گفت: ما در هند نسخههای خطی، اسناد، کتیبهها و آثار فراوانی به زبان فارسی داریم که بسیاری از آنها هنوز فهرستنویسی هم نشدهاند؛ هند یکی از سه حوزه مهم سبکشناسی شعر فارسی است و سبک هندی، سهمی مهم در این عرصه دارد.
قهرمان سلیمانی با اشاره به جایگاه امروز زبان فارسی در هند تصریح کرد: اکنون در بیش از ۱۴۰ دانشگاه دولتی هند، زبان فارسی از دیپلم تا دکتری تدریس میشود و تعداد این کرسیها تقریباً با کرسیهای زبان فارسی در دانشگاههای ایران برابری میکند؛ دولت هند نیز برای حفظ و تداوم این میراث فرهنگی، سرمایهگذاری کرده است.
نماینده بنیاد سعدی در دهلی نو ادامه داد: زبان فارسی در هند امروز جایگاهی تعریفشده دارد و بخشی از پروژه فرهنگی و ملی هند بهعنوان یک میراث زنده است.
سلیمانی افزود: گسترش زبان فارسی در هند مرهون حضور علما، شاعران، صوفیان و اندیشمندان ایرانی در این سرزمین بوده است.
وی در پایان نیز با اشاره به فعالیتهای ایران در تقویت زبان فارسی در هند، خاطرنشان کرد: بنیاد سعدی مسئول همکاری علمی، فرهنگی و دانشگاهی در زمینه زبان فارسی در هند است؛ برگزاری دورههای دانشافزایی، اعطای بورس، آموزش مدرسان زبان فارسی، تجهیز کرسیها و همکاری در همایش های علمی از جمله اقداماتی است که با حمایت دولت هند در حال اجراست.